Tunnustukset

Aurelius Augustinuksen ”Tunnustukset” on sekä omaelämänkerta, että kristillistä teologiaa käsittelevä kirja.

f
Kuulin tästä teoksesta kun luin Karen Armstrongin kirjan Jumalasta, missä väitettiin, että ennen keskiaikaa kristillisessä teologiassa Jumalaa ei pidetty kaikivoipana olentoja, joka välittää siitä runkkaatko vai et. En heti uskonut tähän väitteeseen, vaikka se kuulosti äärimmäisen lohdulliselta, joten otin kirjassa mainittu Augustinuksen ”Tunnustukset” luettavaksi.

Armstrong oli oikeassa. Augustinus oli aikansa edellä oleva mies, jonka teesit ovat näköjään jääneet kirkolta unohduksiin.
Ehkä pohjoismaiset ev luterilaiset kirkot ovat lähempänä toelogia kuin muut kristilliset suuntaukset.

Augustinut kertoo nuoruudestaan ja miten sytrjäytyneestä pojasta kasvoi merkittävä ja viisas kirkkomies, mutta mikä on kiinnostavinta kuin Rooman imperiumin viimeisten vuosikymmenten kuvaus ovat äärimmäisen korkealentoiset filosofiset konseptit, jotka ovat lähempänä buddhalaisuutta kuin nykyistä kristinuskoa.
Augustinus toteaa esimerkiksi, että Raamattu on paimentolaisten kirjoittama kirja, jossa paistaa läpi tuhansia vuosia sitten olevien paimentolaisten maailmankuva, eikä se ole suoraan Jumalalasta, vaan tulkinta Jumalan olemuksesta, joten sitä ei pidä tulkita kirjaimellisesti eikä sen säännöt päde nykyaikaan, oikeastaan Raamattu pitää sopeuttaa nykyaikaan, eikä nykyaika sopeutua Raamattuun! Toinen on, että Jumala ei ole mikään olento, joka manipuloi todellisuutta, vaan on jokin loogisuuden ulottumattomissa oleva metafyysinen voima, joka on itse todellisuus. Homot eivät ole pahoja, vaan homoseksi ilman rakkautta on pahaa! ja ehkä järkyttävintä: Helvettiä tai Saatanaa ei ole olemassa, vaan ihmiset itse omalla itsekyydellään aiheuttavat pahaa toisilleen!

Augustinus murtaa jokaikisen käsityksen kristillisyydestä, mitä meillä on ja ihmettelen miksi tämän miehen kirjoituksia ei nosteta nykyaikana esiin? Miehellä on edellämainittujen seikkojen ohella todella monimutkaisia filosofisia pohdintoja, esimerkiksi itse ajan olemassaolosta tai miten eläimet ovat ehkä muodostuneet alimmista muodoista ja muita pohdintoja, joita pidämme nykyisen tieteellisen ajattelun tuloksina.
Ateistina on jotenkin outoa todeta, että kristinusko on ollut niin lähellä rationalisuutta ja masentavaa, että se on kadottanut tiensä ja auheuttanut niin paljon kärsimystä. Jokaisen kristityn ja ateistin pitäisi lukea Augustinuksen tunnustukset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s