Hurskas mieli – miksi hyvät ihmiset jakautuvat politiikassa ja uskonnossa?

Jonathan Haidtin ”Hurskas mieli – miksi hyvät ihmiset jakautuvat politiikassa ja uskonnossa?” (oma suomennos) On kunnianhimoinen tietokirja, joka pyrkii selittämään poikkitieteellisellä tutkimuksella miten ihmisten aivot toimivat ja miten nämä omaksuvat maailmankuvia ja riitaantuvat toistensa kanssa.

13230183_1202878186431693_4976904265980290420_n

Haidt alkaa kirjan kertomalla omasta elämästään ja maailmankuvastaan, joka suomalaisittain voisi kutsua ”vihervasemmistolaiseksi” kuitenkin moraalipsykologina häntä alkoi kiinnostaa miten poliittinen polarisaatio ja kuplaantuminen voitaisiin selittää tieteellisesti. Tästä alkaa huikea matka eri tieteenaloissa, niin humanistisissa kuin luonnontieteissä, missä eri alojen tutkijat ja ajattelijat päättyvät erilaisiin selitysmalleihin ja miten tutkijoitten maailankuva ja aikakausien yleinen ihmiskuva vaikutti tutkimuksiin.

Uskottavimmat mallit päätyvät kirjailijan omaan teoriaan, mitä hän kutsuu ”moraaliseksi matriisiksi” mikä on yksilön aivoissa toimiva kokoelma erilaisia moraalisia yksikköjä, mitkä koskevat jotakuta moraalista ratkaisumallia tiettyihin tilanteisiin. Nämä yksiköt ovat yksilön geenien määrittelemiä, eivätkä ole mitenkään loogisia tai rationaalisia, vaan oikeastaan vaiston kaltiaisa tunnetiloja ja riippuen yksilöstä, nämä matriisit ovat laajempia tai suppeampia ja niistä syntyy maailmankuva, joka on joko vasemmalla tai oikealla.  Tästä kirjailija vetää erilaisia johtopäätöksiä koskien moraalia, uskontoja ja poliittisia ideologioita, mitkä ovat samaan aikaan maltillisia, että radikaaleja. Jopa niin radikaaleja, että niistä voisi vetää johtopäätöksiä, jotka vievät totalitarismiin, onneksi kirjailija huomaa tämän ja kehottaa malttiin ja syvällisempään analyysiin, missä päädytään siihen uskomattoman yksinkertaiseen johtopäätökseen, että ideologinen totalismi on pahasta ja kultainen keskitie, on ehkä ainoa tie, joka ei tuhoa ihmiskuntaa sen jatkuvassa ja kiihtyvässä polarisaatiossa.

Jonathan Haidtin ehdottaakin kirjan lopussa listan erilaisia toimintamalleja, joilla poliittinen polarisaatio saataisiin pysäytettyä ja tehtyä ihmiset tajuamaan, että olemme tässä planeetassa vain lyhyen ajan, joten on parempi, että meidän tulisi tulla toimeen toistemme kanssa.

Vallankumouksellinen kirja, joka valitettavasti ei ole kovin tunnettu.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s