Jumala, aseet, ryyni ja paistinliemi

”Jumala, aseet, ryyni ja paistinliemi” (oma suomennos) on Republikaani-senaattori ja TV-juontaja, Mike Huckabeen puoliomaelämäkerta ja manifesti, jossa tämä kiteyttää nykyisen Etelä-valtioitten kristillisen konservatiivioikeiston ideologian ja miten se voisi pelastaa USA:n.

IDId

Otin kirjan lukulistalle, koska kirjan otsikko oli niin huvittavan kuuloinen ja sen takia, koska en voi nojata tietämystäni USA:n konservatiivisesta ideologiasta vain klassikkojen varaan. Huckabee osaa ainakin kirjoittaa viihdyttävämmin kuin Kirk ja nauroi ääneen miehen retoriikalle, joka on sekoitusta punaniskaa ja pop-kulttuuriviittauksia, missä miehen karisma paistaa läpi.

Kirjassa määritellään kaksi USA:a, joista yksi on ”kuplakylä” mitkä koostuvat maan suurimmista kaupungeista, missä ”eliitti” elää ja ”bubbakylässä” missä ”oikea kansa” elää.

Kirja kulkee vertaamalla näitä kahta ”kylää” keskenään ja pyrkii osoittamaan, miten ”bubbakylä” on maanläheisempi ja krsitillisempi kuin villin kapitalismin, hedonismin ja sosialismin (kyllä, samanaikaisesti) kourissa kamppaileva sekularistiset metropolit.
Mielenkiintoisinta kirjassa on kuitenkin sen sisäinen ristiriitaisuus ja epäjohdonmukausuus, joka aina jaksaa yllättää kun lukee näitä manifesteja.

Esimerkiksi Huckabee valittaa, että nykymediassa, työpaikoissa ja kaduilla kiroillaan liikaa ja halvennetaan toisia netissä ja siihen pitäisi puuttua jotenkin ja hän kertookin, että se pitäisi alkaa kasvatuksesta, johon liittyy ankara ruumiillinen väkivalta. Seuraavassa kappaleessa kirjailija valittaa, että nykyään ei saa ollaa julkisesti rasisti, homofoobikko ja sovinisti, että sananvapaus on kuollut kun ihmisten pitää kunnioittaa tosisiaan, että jotenkin pitäisi palata aikaan kun ihmisiä sai halventaa vapaasti, koska se ”kasvattaa luonnetta”.

Kirjassa on todella huikeita logiikkahyppyjä, jotka huimaavat jopa teologisissa selitysteoksissa esiintyviä filosofisisia akrobatioita. Yksi esimerkki tästä on Huckabeen pitkä ja monimutkainen selitys siitä, että jos tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksytään USA:ssa, niin se johtaa lopulta kansanmurhaan. En edes ala selittämään mitä seurauksia abortista tulee, mutta voin kertoa, että mies ei usko, että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttamaa, koska ilmiön nimi on vaihtunut useita kertoja.

Seuraavassa kappaleessa Huckabee kertoo miten aurinkopaneelit ja tuulivoimat on lopetettava koska ne tuhoavat luontoa. Kalifornian osavaltio on sosialistien vallassa ja ainoa syy miksi Piilaakso majailee siellä, on se, että teknologiajättien omistajat ovat liian nuoria, jotta olisivat opiskelleet taloustiedettä ja huomanneet, että maksavat liian korkeita veroja.

” Jumala, aseet, ryyni ja paistinliemi” ei ole vain kokoelma kristillisen konservatismin perinteisiä ”helmiä” vaan siellä on neuvoja ruohojuuritason kansalaiskativismiin, kuten, miten tukea kauppoja, joitten omistajat edistävät krsistillisiä arvoja ja samaan aikaan, miten valitetaan kun toisia kauppoja boikotoidaan, niitten omistajien mielipiteitten takia.

Huckabee ei kuitenkaan ole totaalie sekopaa, vaan hän arvostelee ankarasti George W. Bushin hallituskautta ja massavakoulua. Kirjassa on myöskin hienoja kuvauksia Etelä-valtioitten kansankultuurista ja Huckabeen omasta elämästä, mutta nämä pienet valonpilkahdukset hukkuvat sisäisiin ristiriitoihin, kuten se, että nyky-Saksa on maailnan markkinaliberaalein valtio, jota USA:n on matkittava, jotta se päästää irti Obaman sosialismin aiheuttamasta ”tuhosta.”

Lopulta Huckabeen kirjassa on sama teema kuin Kirkin kirjassa, eli maailma muuttuu huikeaa vauhtia ja paljasjalkainen kansalainen on jäämässä modernisaation ja kiihtyvän eriarvoistumisen puristuksen alle, jossa perinteiset elämäntavat ja yhteisöllisyys murtuvat, aiheuttaen kaikenlaista ahdistusta, joka siten heijastuu todella ristiriitaisiin vaatimuksiin ”hyvien aikojen paluuseen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s