Hankala sukupuoli: Feminismi ja identiteetin kumous.

Judith Buttlerin ”Hankala sukupuoli: Feminismi ja identiteetin kumous.” on yksi kolmannen aallon feminismin filosofiisteoreettisista persuteista, jonka mukaan sukupuoli-identiteetti on monipuolisempi kuin ”mies” ja ”nainen”, eli homojen lisäksi kirja ajoi transsukupuolisten henkilöitten hyväksymistä yhteiskuntaan ja valkoisen heteromiehen orjuuttamista.

Valitettavasti Buttlerin kirja on kryptisempia kirjoja, joita olen koskaan lukenut, enkä ole varma ymmärsinkö edes puoletkaan, mitä se yritti kertoa.
Onneksi kävin sukupuolitutkimuksen johdantokurssin, jossa kävimme Buttlerin teoriaa läpi, koska ilman sitä, en olisi tajunnut yhtään mitään kirjasta.

Voin kyllä 100% varmuudella vakuuttaa, että kirjassa ei ajeta valkoisen heteromiehen orjuuttamista tai taisteluhelikopterin sukupuoli-identiteetin hyväksymistä. Sen verran ymmärsin tekstista ja sen perusajatus on vain, että sukupuoli-identiteetti ei koostu vain genitaaleista, vaan aivoista, jotka voivat tuntea olevansa ”väärässä” kehossa tai olevansa kokonaan kahden perinteisen sukupuolikäsityksen välissä, eli sukupouoli-identiteetti on spektri, sekä siitä, että kieli, eli sanat, voivat propagoida erilaisia mielikuvia sukupuolesta, jotka voivat olla syrjiviä.

Vaikka tässäkin feministisessä teoksessa lähdetään marxilaisesta filosofiasta ja psykoanalyysistä, niin se ei ehdota stalinistisen diktatuurin pystyttämistä, sananvapauden rajoittamista tai kiellä biologiaa.
Epäilyttävien tieteellisten teorioitten hyödyntämisen lisäksi Buttler hyödynsi Michel Foucaultin teorioita ja näköjään tämän yliakateemisa kirjoitustyyliä, joka tekee uskonnolliset pyhät tekstit vaikuttamaan kioskikirjallisuudelta.
Ei mikään ihme, että antifeministit onnistuvat ymmärtämään kolmannen aallon feministisiä konsepteja väärin, en ole varma ymmärtääkö edes kaikki feministit, mitä oikein lukevat.

”Hankala sukupuoli: Feminismi ja identiteetin kumous.” on täysin akateeminen teksti ja sitä kannattaa lukea, vain jos on käynyt sukupuolitutkimuksen kursseja, koska muuten se on täyttä ajan hukkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s