Islam Suomessa: Muslimit arjessa, mediassa ja yhteiskunnassa

gOn eri tutkijoitten kirjoittama kirja, jossa analysoidaan Suomen muslimiväestöä historialliselta, uskonnolliselta ja sosiaaliselta kantila akateemisella otteella. Eli tällä kertaa niitä lähteitä ja viitteitä piisaa, mutta samalla jotkut artikkelit ovat kovan luokan sosiologista diskurssianalyysia, joka ei ole ihan sitä sujuvinta tekstiä maalikolle.

Kirjassa käydään eri muslimien noudattamia oppeja läpi ja samalla analysoidaan, miten he ja valtaväestö suhtuatuvat niihin, sekä erilaisia sosiaalisia haasteita, joita muslimit kohtaavat ja tuovat suomalaiseen yhteiskuntaan. Olin positiivisesti yllättynyt, että kirja kävi läpi, jopa hyvin kiisteltyjen haasteiden läpi, jotka koskevat muslimiväestöä, luoden kirjavan kuvan muslimeista, jotka eivät koostu yhdenmukaisesta ja yksimielisestä ryhmästä. Jopa muslimiyhteysöjen sisäisiä erimielisyyksiä käytiin estensiivisesti läpi.

Omalla kohdalla tylsin, mutta joillekkin tärkein artikkeli oli suomalaisen median tapa käsitellä Islamia ja muslimeja. Siinä todettiin, että median kielenkäyttö on syrjivä, vastakkainasetteluja luova ja kaikin tavoin harkitsematonta. Lukiessani hyvinkin syvällistä diskurssianalyysiä, niin tuli mieleen radikaaleimmat maahanmuuttokriitikot, jotka jaksavat väittää, että media puhuu liian lempeään sävyyn ja jopa tietoisesti valehtelee muslimiväestön ongelmista. En ole vielä lukenut perussuomalaisten ajatuspaja Perustan toimittamaa ”Punavihreä kupla – Perussuomalaiset ja media” kirjaa, jossa yritetään todistaa tätä median ”salaliittoa”, joten minun on nojauduttava ”Islam Suomessa: Muslimit arjessa, mediassa ja yhteiskunnassa” akateemiseen näkemykseen mediadiskurssista.

Loppujen lopuksi todella hyvä tetopaketti, jossa piirretään suurempi ja analyyttisempi kuva Suomen muslimeista, vaikkakin sen kieli ei ole jokamiehelle tarkoitettu.

1 Comment

  1. M maailma ei tarvitse mitään uskontoa.
    Vanhojen hurahtaneiden ukkojen keksi
    millä säännöillä ja määräyksillä orjuutetaan
    ihmisiä. Millään ei voida todistaa että ns.
    teologia perustuisi yliluonnolliseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s