Ovatko vankilat vanhentuneita?

Angela Y. Davisin ”Ovatko vankilat vanhentuneita?” on tietokirjamainen manifesti, jossa ajetaan USA:n vankilajärjestelmän totaalista kumoamista.

20161212_115609

Tiesin jo tarttuessaan kirjaan, että se on vasemmistolaisen kirjailijan kirjoittama, mutta joka kerta ideologisesti motivoituneitten kirjojen ideologisuus yllättää. Kirjassa oletetaan, että lukija on vasemmistolainen ja ei esimerkiksi vaivauduta kertomaan, miksi USA:n yksityiset vankilat ovat ongelma, tai miksi niin moni suuryritys myy palveluja vankiloihin. Olisi kiva, että yritettäisiin edes perustella, miksi vankiloitten palvelujen ulkoistaminen on ”väärin” mutta muuten kirja käy akateemisella otteella USA:n vankilajärjestelmän historian läpi ja antaa runsaasti viitteitä, mikä on aina hyvä asia.

Davis todistaa aika estensiivisesti, että nykyinen USA:n vankilajärjestelmä perustuu vanhoihin kristillisiin käsityksiin vankienhoidosta, jotka vielä 1700-luvulla käsitettiin humaameimmiksi, mutta jotka nykyään ovat brutaalin epäinhimmillisiä. Esimerkiksi ennen rikollisia vankigiin vain oikeudenkäynnin ajaksi ja tuomio oli yleensä ruumillnen kuritus tai kuolema, mutta monet kristilliset kansalaisaktivistit protestoivat kidutusta ja raajojen hajottamista vastaan, ja tarjosivat vaihteohdoksi siistejä vankiloita, joissa rikolliset säilytettäisiin pariksi vuodeksi, jotta nämä voisivat rukoilla ja katua tekojaan. Pari vuosisataa eteenpäin ja USA omaksui tämän järjestelmän, mutta yhdisti siihen rotuerottelun ja kapitalismin. Orjat oli vapautettu sisällissodan jälkeen, mutta etelävaltiot yhä halusivat ilmaista työvoimaa, joten säädettiin joukko lakeja, jotka nimenomaan kohdistettiin afroamerikkalaisiin väestöihin, jolloin vankilat alkoivat täyttyä vangeista, joita sitten pantiin monen suuryryksen kustannustehokkaksi työvoimaksi. Tämä järetelmä on yhä voimassa ja Davis antaa runsaasti esimerkkejä tuotemerkeistä, joitten osia vangit valmistavat ilmaiseksi. Uudenlaisen orjuuden lisäksi annetaan kauhistuttavia esimerkkejä vankilaväkivallasta, johon liittyy homofobia, sovinismi ja rasismi.

Kirja antaa aika painavat todisteet siitä, että USA:n vankilat ovat epäinhimmillisiä helvettejä, joitten tarkoitus ei ole reformoida rikollisia, vaan orjuuttaa puolet maan väestöstä suuryritysten palveluksiin. Mutta koko kirja kaatuu siihen, että se ei vaikuta tunnustavan taparikollisten tai psykopaattien olemassoloa. Toki sivumennen kirja antaa vaihtoehdoksi mielisairaaloita vankiloitten sijaan psyykkisesti ongelmallisiin rikollisten hoitoon, mutta se ei syvenny siihen. Varmaan en ole ainoa ihminen tässä maailmassa, joka on huomannut, että jotkut ihmiset eivät yksinkertaisesti kykene välittämään muista ihmisistä ja osaavat teeskennellä todella hyvin olevansa ihan tavallisia ihmisiä, vaikka aivojen syvyyksissä sykkii kyltymätön halu satuttaa muita. Davis ei anna mitään vaihtoehtoa tai edes tunnusta näitten äärimmäisen vaarallisten rikollisten olemassaolosta ja näin ajatus vankiloitten sulkemisesta tuntuu lapsellisen utopistiselta.

”Ovatko vankilat vanhentuneita?” kelpaa hyväksi oppaaksi siitä, miksi USA:n vankilajärjestelmä on perseestä, mutta se on todella huono manifesti ajamaan vankiloitten kumoamista.

Kiinostaisi tietää onko Suomessa vastaavia tieoksia, voiko joku suositella?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s