Boko haram – Nigerian epäpyhän sodan sisällä

Mike Smithin ”Boko haram – Nigerian epäpyhän sodan sisällä.” kertoo terroristijärjestö Boko Haramista, jonka oikea nimi on ”Jamal’tu Ahlus Sunnah Lid Da’awai Wal Jihad” joka olisi suomeksi ”Sitoutuneet profeetan oppien propagoimiseen ja jihadiin”, jota vastustajat kutsuvat ”Boko haramiksi” joka tarkoittaa ”Länsimainen opetus on kielletty” eli jo nimen takana on pitkä ja kiinnostava tarina.
g
Kirjassa on tehty jornalistisella otteella, eli paljon haastatteluaineistoa ja kirjaiilijan omia pohdintoja ja tuntemuksia, jotka tekevät kirjasta todella sujuvaa luettavaa ja tunteita herättävää. Kirjassa taustoitetaan Nigerian historian, joka on perinteisen epäonnistuneen Afrikkalaisen valtion historia. Menneisyydessä mahtavia kuningaskuntia, jotka olivat jääneet kehityksessä eurooppalaisten taakse, jotka sitten hyödynsivät näitten heikkouta ja alkoivat systemaattisesti riistää nigerialaisia ja tuhota heidän kulttuuriaan, mutta tietenkin nigerialaiset eivät olleet ”jaloja villejä”, vaan harrastivat orjuutta, sotivat keskenään ja olivat muutenkin vieraita kohtaan kusipäitä ja nämä seikat tekivät monet brittiläiset hyväksymään kokonaisten kaupunkien hävittämisen, jotta heidän kolonialistinen otteensa lujittuisi ja he saisivat ”sivistää” alkuperäiskansoja rauhassa. Pari vuosisataa eteenpäin ja perinteinen länsimaalainen tapa yhdistää useita eri etnisyyksiä ja uskontoja (Islam ja kristinusko) saman maa-alueen sisälle aiheutti ja yhä aiheuttaa suunnattomia ongelmia Nigeriassa, jonka krsistillisestä Etelästä tuli öljyrikas kleptokratia, jota länsimaiset suuryritykset käyttävät hyväkseen.

Mike Smith kuluttaa aika paljon aikaa selittäen miten kaikki on Nigeriassa päin helvettiä ja miksi ei ole mikään ihme, että sinne syntyy niinkin äärimmäinen järjestö, kuin Boko haram. Yksi syy, miksi ylipäätänsä Nigeriassa on terroristijärjestö on, se että siellä on Saudi-Arabian rahoittamia kierteleviä salafistisaarnaajia, jotka opettavat äärimmäisen fundamentalistista Islamia, joka oli Pohjois-Nigerialle hyvin vieras, vaikkakin se on ollut tuhansia vuosia muslimi. (Islam saapui maahan kaupankäynnin kautta)

Boko haram perustettin kaiken korruptiion, sosioekonomisten ongelmien, etnisten ristiriitaisuuksien ja salafismin keskellä, alun perin sissijärjestöksi, jonka perustaja oli kouluttamaton salafistisaarnaaja, joka koki, että kaikki Nigerian ongelmat johtuivat länsimaisesta koulutuksesta ja ainoa tapa nostaa Nigerian kansa ahdingosta oli maan muuttaminen islamilaiseksi valtioksi. Kirjassa korostetaan, miten Boko Haram ei koskaan saanut laajaa suosiota sen perustajakylän ulkopuolella ja miten muut maan muslimit pitivät perustajan tulkintaa Islamista äärimmäisen perverssinä. Kuitenkin maan musertava köyhyys ja eriarvoisuus takasivat sille tarpeeksi jäseniä, jotta järjestö pystyi jatkamaan olemassaoloaan vaikka sen perustaja teloitettiin ja se sai, jopa al-Qaedan tukea.

Kirjassa kerrotaan Boko Haramin suurimmat terrori-iskut ja kuuluisa koulutyttöjen kidnappaaminen, sekä miten väkivaltainen ja brutaalinen tämä islamistinen järjestö on, mutta samalla, miten läppeensä mätä ja kyvytön Nigerian hallitus on estääkseen terroristien riehumista. Vaikka hallitus on ottanut nollatoleranssin terrorismia vastaan, niin sen keinot ovat tehottomia, erityisesti kun siihen kuuluu siviilien massamurhaaminen, joka tietenkin vain lisää ihmisten epäluottamusta hallitusta kohtaan.

”Boko haram – Nigerian epäpyhän sodan sisällä.” on ahdistava, mutta totuudenmukainen kertomus siitä, että terrorismi ja väkivalta eivät synny tyhjästä, vaan ovat olosuhteitten luomat ja Nigeriassa olosuhteet ovat niin päin helvettiä kuin olla ja voi, ja ehkä ainoa keino tuhota Boko Haram, on uudistaa koko maan hallitus, jota kiinnostaa enemmänkin kansan verorahojen lypsääminen loistohuviloihin ja urheiluautoihin, kuin näitten hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s