Anna sen palaa

Michael Boyette ja Randi Boyetten ”Anna sen palaa” (oma suomennos) on 70-80-luvun Philadelphian MOVE-kriisistä kertova tietokirja.

20170127_164000

MOVE oli anarkoprimitivistinen afronationalistinen ruohojuuritason kansalaisryhmä, joka ajoi ihmiskunnan paluuta metsästäjäkeräilijöiksi ja tavoitteli tätä elämällä keskellä Philadelphian metropolia. Syy siihen, miksi luonnonmukaista elämää haluavat anarkistit elivät keskellä todella saastunutta metropolia, oli, jotta ihmiset inspiroituisivat heidän tasa-arvoisesta ja luonnonmukaisesta elämästä. Valitettavasti MOVE:n negatiivinen suhtautuminen jätehuoltoon ja sen jäsenten tapa ratkaista naapurikiistoja pahoinpitelyillä, herätti poliisin kiinnostuksen. Koska MOVE-aktivistit käyttivät epätavallisia dialogimenetelmiä, niin viranomaisten kanssa alkoi kiivas riita, joka eskaloitui poliisin piiritykseen, väkivaltaiseen lyijynvaihtoon ja lopulta kokonaisen korttellin palamisella. 11 ihmistä kuoli, joista suurin osa oli lapsia. Tämä tragedia tunnetaan Philadelphian MOVE-kriisinä.

Ainoa syy, miksi otin tämän kirjan oli se, että siinä käsiteltiin todella hullua ääriryhmää ja poliisin nerokasta päätöstä pudottaa piiritetyn talon päälle kranaatteja helikopterista. Kirjassa selostetaan sekä tapauksessa osallistuneitten elämäntarinat, ideat ja miten, jotkut jotuivat harkitsemaan kranaattien heittämistä taloon, jossa oli lapsia. Tapaus on sinänsä kiinnostava, koska siihen liittyy rasismia, kansalaistottelemattomuutta, anarkoprimitivististä hulluutta ja brutaalia poliisirepressiota. Eli juuti sitä, mitä kaipaan tietokirjoisani!

Mutta kirjassa käsitellään aika vähän John African (MOVE-liikkeen johtaja) filosofiaa tai sen käytäntöä, jotka tiivistetysti olivat sekoitusta hippeilyä, black poweria, anarkismia ja kulttimaisuutta, mikä teki ryhmästä todella epämiellyttävän naapurin työläiskorttelissa. Kirja keskittyy enemmänkin näyttämään kaikki konfliktin osapuolet puolueettomasti ja kertomaan oikeustoimista, joita yritettiin ennen kriisiä, kun naapurusto yritti häätää MOVE-ryhmän ja sen jälkeisistä oikeustoimista. Oikeustoimien selotuksen lukemin on jotain uskomattoman tylsää ja se on suurin osa kirjasta, mutta tarina on niin eriskummallinen ja naapuruston paloa aiheuttaneen tapahtumaketjun selostus ovat todella jännittäviä.

Mielenkiintoisinta oli kirjan alku, jossa kerrotaan 70-luvun USA:n henkisestä ilmapiiristä. Hippiunelma oli kuollut, öljykriisi jylläsi, Vietnamin sota oli hävitty ja kaikki merkittävät kansalaisoikeusaktivistit salamurhattu. Ihmisiä valtasi syvä kyynisyys ja, jotkut kansalaisoikeusaktivistit radikalisoituivat äärivasemmistolaisiin liikkeisiin, kuten MOVE:n. Järjestössä oli entisiä feministejä, kommunisteja, anarkisteja, mustia panttereita, sekä entisiä huumeriippuvaisia. Monet kokivat, että maailma oli loppumassa, että kaikki tukehtuisivat ilmansaasteisiin tai kuolisivat ydinsodassa. Tämä näköalattomuus teki, jotkut kaipaamaan takaisin luonnonmukaiseen elämään ja juuri sitä karismaattinen John Afrika tarjosi. Valitettavasti lähes kaikki liikkeen jäsenet kokivat väkivaltaisen kuoleman.

Jos haluaa lukea siitä, miten paska voi lentää tuulettimeen ja poltaa koko naapuruston, niin tämä on se kirja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s