Malcolm X

Malcolm X:n ja Alex Haleyn ”Malcolm X” on kiistanalaisen kansalaisoikeusaktivistin omaelämäkerta.

20170206_123939

Kirja seuraa hyvin perinteistä elämäkertakaavaa, mutta sen punainen lanka on Malcolm X:n henkinen evoluutio katkeroituneesta pikkurikollisesta humanistiseksi kansalaisoikeusaktivistiksi.

Kirjan alussa kerrotaan Malcolm X:n laspuudesta, joka oli karua Etelä-Valtioitten segregaatiota ja KKK:n vainoja. Tämä osio alku uhkuu katkeruutta ja inhoa, joka teki lukukokemuksesta melko kylmää, vaikkakin ymmärettävää. Ketä ei vituttaisi köyhyys, perheriidat ja vainot? Samalla Malcolm X avaa koko rasismin spektrin: Niin harmittomasta (jopa kertojan mielestä tahatonta) arkipäipäivän rasismista (ennakkoasenteet, kuten vähättely, stereotypisointi ja halventavat ilmaisut) rankempaan vanhaan kunnon tietoiseen syrjintään ja brutaaliin väkivaltaan.

Kirja etenee kylmästä katkeroitumisesta koko ajan positiivisempaan ja humaanimpaan suuntaan, kunnes puhinvaellus Mekkaan muuttaa miehen maailmankatsimuksen täysin.

Koko syy lukea tämä kirja oli halu tietää Malcolm X:n kokemuksista ja näkemykset Islamista. Tiesin jo ennestään miehen ideologiasta ja hänen elämänvaiheista, koska näin Spike Leen elokuvaversion, mutta uskonnollinen puoli jäi vähemmälle. Kirjassa kerrotaan, miten 60-luvulla arabimaat olivat hyvin maallisia ja niissä uhkui vasemmistolainen pan-arabismi, eikä niinkään konservatiivinen islam ja sen poliittiset suuntaukset. Malcolm X kertoo kirjassaan, miten moderni ja edistyksellinen egypti oli. Jopa Saudi-Arabia kuvataan suvaitsevaiseksi ja monikulttuuriseksi. Juuri nämä lämpimät kokemukset eri kansojen rauhanomaisesta yhteiselosta Mekassa ja Pohjois-Afrikassa muuttivat X:n täysin. Malcolm X hylkää lopullisesesti Elijah Muhammadin perverssin version islamista, jonka mukaan valkoinen ”rotu” on muinaisen tiedemiehen geneettisesti jalostama demonilaji, joka luotiin tuhoamaan mustat. Nykyään tuntuu todella oudolta lukea, vain muutama vuosikymmenen vanha kirja, jossa kuvataan niin erilaista Lähi-Idän islamia, joka on täysin sopiva sekularismin kanssa ja, joka maltillisti vihaisen nuoren miehen.

Valitettavasti juuri, kun Malcolm X oli aloittamassa yhteistyön monien kansalaisoikeusjärjestöjen kanssa torjuaakseen rasismin ja köyhyyden, hänet salamurhattiin. Kirjassa X ennustaakin, että hänet tullaan salamurhaamaan. Malcolm X:ää yritettiinkin kaksi kertaa murhata, ennen kuin kolmas kerta vei mieheltä hengen. Malcolm X listaa kirjassa mahdolliset syylliset ja ihmeellisesti niihin ei kuulu CIA tai FBI.

Malcolm X:n omaelämäkerta on kirjoitettu niin hyvin ja niin intiimisti, että tunsin surua, kun luin kirjan viimeisen kappaleen, missä mies salamurhattiin. Tuntui kuin menetin ystävän, joka oli pitkään eksyksissä ja kun hän viimein löysi oikean tien, hän menehtyi. Todella traaginen kirja, joka on ikävä kyllä yhä ajankohtainen, kun USA:ssa ja maailmassa ihmisarvoa kyseenalaistetaan ja yritetään tuhota.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s