Globaalin islamilaisen vastariinnan kutsu

Umar ’abd al-Hakiminin ”Globaalin islamilaisen vastariinnan kutsu” (oma suomennos) on al-Qaidan 2004 julkaistu taktinen opas ja manifesti.

20170325_140759

”Globaalin islamilaisen vastariinnan kutsu” on oikeastaan lyhennetty versio yli tuhat sivuisesta manifestista. Kuten minä, niin eivät jihadistitkaan jaksa lukea yli tuhat sivua pitkään vihakirjoitusta. On kesä ja haluan kuluttaa aikani johonkin muuhun kuin vähäpätöiseen jihadiin ja jihadistit useimmiten haluavat päästä heti toimintaan.

Al-Hakiminin kirja selostaa, miten voit omassa naapurustossa perustaa terroristisolun (aina hyvä tapa hankkia uusia ystäviä), miten valita iskettävä paikka ja miten toteuttaa terrori-isku. Eli hyvin kevyttä kesäpuuhakirjaa tässä on luettu! Kirjassa selostetaan hyvin yksityiskohtaisesti jihadistinen koulutusohjelma, johon kuuluu joukko erilaisia kursseja ja niitten oheiskulemisto. Kaikki oli eritelty siisteihin paketteihin, joissa kerrotiin, jopa oppimistaso, jota tarvitaan jokaisen kurssin läpäisyyn. Huono puoli oli Moodle-palvelun puute. Mutta sekin selitetään hyvin kirjassa sillä, että terrorismin suunnittelu netin kautta ei ole hyvä asia. Sen vuoksi yksi tärkeimmistä kursseista on internetliikenteesi salaaminen. Mutta ei siinä kaikki! Vaan kurssit antavat mahdollisuuden erikoistua johonkin terrorismin erikoisalaan. Terroristiksi voi erikoistua erilaisiin luokkiin, kuten nettipropagandisti, taistelija, itsemurhapommittaja ja monia muita. Eli jokaiselle löytyy jotain kivaa tekemistä al-Qaidan riveissä!

Mielenkiintoisinta oli kuitenkin kirjan ideologinen anti. Kirjailija käyttää aika paljon aikaa määritelläkseen ”vihollisen”, joka on kirjailijan mukaan länsimainen imperialismi, juutalaiset, sionistit, vääräuskoiset, ateistit ja kaikki muslimit, jotka eivät liity heidän jihadistiliikkeeseen. Al-Hakiminin porrastaa hyökättävät kohteet tärkeysjärjestykseen. Ensisijainen kohde, jota hänen mukaansa tulee terrorisoida ovat muslimimaat itse. Kirjailijan mukaan on aloitettava oman ”kodin puhdistuksesta”, koska se on hänen mukaan täynä tekopyhiä muslimeita ja imperialismin kätyreitä. Vasta Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan jälkeen länsimaat asetetaan toisisijaiseksi kohteeksi ja viimeiseksi Kauko-Aasia ja muu maailma. Ei siis ole mikään yllätys, miksi suurin osa terroristi-iskuista tapahtuukin Lähi-Idässä.

Titenkin kirja perustelee kaiken Koraanilla ja haditheilla, joista korostetaan kaikki väkivaltaiset kohdat. Huomioitavaa olivat korostetut sodankäynninsäännöt, jotka olivat hieman ristiriitaisia. Kirjan mukaan ainoa syy väkivaltaiseen jihadiin on itsepuolustus. Kuten muutkin jihadistiset liikkeet, niin al-Qaida uskoo, että islamilainen maailma on länsimaisen imperialismin uhri. Al-Hakim korostaa jatkuvasti, miten imperialismi ja kolonialismi on torjuttava pois mulimimaista. Ristiriita tulee, kun samanaikaisesti kirjan alussa al-Hakin kertoo, että kaikkien muslimeitten on perustettava terroristisoluja ja tuhottava imperialistisia kohteita, missä ikinä he ovat. Mutta myöhemmin hän sanoo, että länsimaissa asuvien muslimeitten on matkustettava Lähi-Idään ja hylättävä länsimaat, koska jo länsimaissa asuminen on imperialismin tukemista.

Ristiriitaisuudet ovat selvästi pakollista antia ääriryhmissä. Esimerkiksi. kirjailija puhuu kohteitten räjäyttämisestä ja mahdollisimman suuren tuhon aiheuttamsiesta vihollisen rakennuksiin, mutta kehottaa välttämään siviiliuhreja. Erityisesti naisia ja lapsia. Kirjassa myöskin kehotetaan tappammaan kaikki vääräuskoiset, erityisesti islamista luopuvia, mutta myöhemmin määrätään, että  vain imperialismia edistävät vääräuskoiset on tapettava, muuten heidät voi jättää rauhaan.

Mutta kirjan punainen lanka on sen tukeutuminen tietynlaiseen moraalikoodistoon. Toki hyvin ristiriitainen ja kyseenalainen moraalikoodisto, mutta se on olemassa. Kirjassa kielletään tarpeeton väkivalta, naisten ja lasten tappaminen ja jopa vihollissotilaitten tappamista, jos he eivät ole suora uhka jihadistille. Vaikka voimme olla monta mieltä al-Qaidan moraalista, niin tässä näkee selvän pesäeron Isisiin, joka lähes vuosikymmenen tämän manifestin julkaisemisen jälkeen irtautui al Qaidasta ja on osoittaunut paljon tuhoisammaksi järjestöksi kuin vanha isäntä. ISIS ei välitä mistään säännöistä ja on osoittanut viime aikoina, että se ylittää kaikki moraalin ja etiikan rajat. Ei siis ole ihme, että jopa USA:n hallitus on alkanut kutsua al Qaidaa ”maltilliseksi jihadistijärjestöksi

Loppujen lopuksi hyvin kirjoitettu kirja, jonka kieli oli selkää ja rauhallista. Kuitenkin hankala lukea, jos ei ole opiskellut islamia, koska monet islamin arabiankieliset termit ei ole käännetty, eikä niitten merkityksiä selitetä. Eli hyvin erilainen manifesti, kuin Isiksen ”Black flags from Rome” jossa oletettiin, että lukija ei tiedä edes islamin peruskäsitteitä. Vaikka kieli on todella hienoa englantia, jossa vielä pahoitellaan mahdollisista käännösvirheistä, niin sen viesti on täynä vihaa ja kuolemaa. Kirjan mukaan kaikki, jotka eivät ole kannata heidän fundamentalistista islamia on tuhottava, jopa muut muslimit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s