Kaapattu. Grand Theft Auton lainsuojaton tarina.

David Kushner ”Kaapattu. Grand Theft Auton lainsuojaton tarina.” (Oma suomennos) on jornalistinen tietokirja Rockstar Entertaiment peliyhtiön historiasta.

GTA

Kushner on loistava kirjailija, joka kuvaa nykyhistoriaa hyvin elävästi ja eri henkilöitten perspektiivien kautta, sekoittaen haastattelumateriaalia ja muita lähteitä luodakseen elävän kuvan menneistä tapahtumista. Tässä kirjassa kuvataan, miten maailmanhistorian myydyin pelisarja GTA (Grand Theft Auto) syntyi ja, miten se vaikeuksien kautta muutti maailmaa.

GTA on ultraväkivaltainen peli, jossa otat rikollisen roolin virtuaalisessa kaupunkiympäristössä, missä voit tehdä lähes mitä ikinä huvittaa. Haluatko kaapata auton? Voit niin tehdä. Haluatko osallistua virtuaalisiin jengisotiin kaupungin hallinnasta? Sekin onnistuu! Haluatko panna huoraa ja sen jälkeen murhata tämän, jotta saat rahasi takaisin? Totta kai! Kaikki ja moni muu asia GTA-peleissä on mahdollista ja se teki jo ensimmäisestä sarjan pelista vallankumouksellisen. Valitettavasti 90-luvulla peli, jossa voit kirjaimellisesti murhata satoja ihmisiä, jopa poliiseja, oli liikaa joillekkin. GTA:sta tuli pahamainen pelisarja, jonka myyntiluvut löivät ennatyksiä jokaisen uuden pelin jälkeen, mutta jota samaan aikaan syytettiin lasten aivopesemisestä ja länsimaisen kulttuurin rappeuttamisesta.

Vaikka Rockstar-peliyhtiötä syytettiin väkivallan lietsomisesta, niin fundamentalistikristittyjen kuin oikeiston ja vasemmistonkin taholta, USA:n viranomaisia ei kiinnostanut, koska sananvapaus. Kaikki kuitenkin muuttui, kun salainen seksisimulaatio-minipeli löydettiin uusimmasta GTA pelistä. Kuten amerikkalaista kulttuuria tunteva tietää, niin raaka väkivalta ei siellä koetan yhtä hirvittäväksi asiaksi kuin avoin seksuaalisuus! USA:n viranomaiset uhkasivat kieltää sekä GTA:n, että kaikkien väkivaltaisten K18-pelien myynnin vähittäisnyymälöissä. Mikä tarkoittaisi miljardien tappiot, koska harvat ihmiset ositivat siihen aikaan videopelejä muualta.

Tästä suuresta ”Kuuma kahvi” ristitystä virtuaaliseksiskandaalista alkaa Kushnerin tarina, joka kertoo samaan aikaan 90-luvun lopusta ja 2000-luvun alun kiihkeistä vuosista, joitten aikana pelit muuttuivat samaan aikaan realistisemmiksi ja väkivaltaisemmiksi ja sattummalta koulusurmien määrä alkoi kasvaa, mikä aiheutti suuren kulttuurisen myrskyn. Kirja seuraa sekä Rockstar-entertaiment yhtiön brittiläisiä perustajia, jotka ihailivat USA:n populaarikulttuuria, erityisesti 90-luvun hip hoppia ja gangsterielokuvia sekä heitä vastustavia amerikkalaista konservatiivikristittyä, jotka yrittivät 10-vuoden ajan kieltää väkivaltaiset pelit.  Molempien perspektiivejä esitetään, mutta kirjailija selvästi asennoutuu GTA:n puoleen. Ei vain sen takia, koska se on siisti pelisarja, jossa voit elää gangsterielokuvien fantasiaa, vaan sen teknisten saavutusten ansiosta.

Kirjassa selitetään hyvin yleistajuisesti, miten pelejä luotiin ja minkälaisia teknisiä innovaatioita jokaiseen GTA-peliin rakennettiin. GTA:n Innovaatioita jäljiteltiin muihinkin alan peleihin, luoden suuren teknisen vallankumouksen sekä visuaalisessa tarinankerronnassa, että pelattavuuden saralla. Eli sen lisäksi, että kirjassa annetaan laaja kuva 90- ja 2000-luvun kulttuurisesta ilmapiiristä, niin se myöskin opettaa, minkä laista teknistä työtä oli jokaisen hittipelin takana. Tietenkin omakohtaisesti mielenkiintoisinta oli peliteollisuuden sisäinen kulttuuri, joka oli hyvinkin lapsellinen. Erityisesti seksiminipelin luominen ja sen ympärillä virinnyt keskustelu osoitti, että vaikka Rockstar-peliyhtiössä oli aikuisia tietotekniikan insinöörejä töissä, niin heillä oli teinipoikien habitus. Tämä habitus melkein kaatoi sekä yhtiön, että koko peliteollisuuden.

Toinen mielenkiintoinen seikka oli, miten jo 90-luvulla pelitoellisuudessa tiedettiin, että suurin osa videopelien pelaajista oli yli 20-vuotias, mutta silti valtavirrassa oli vallassa käsitys, että videopelit olivat lasten ajanviihdettä. Tämä tilastotieteen ja mielikuvien välinen ristiriitaisuus loi ”kulttuurisodaksi” vihityn ilmiön, jossa huolestuneet vanhemmat yrittivät lobbata hallitusta kieltämästä K18-pelejä, koska heidän 8-vuotias Petteri voisi ostaa sen ja joutua väkivaltaisen pelin aivopesemäksi, jonka jälkeen hän lähtee murhaamaan huoria, koulutovereitaan ja ehkä jopa harrastamaan oraaliseksiä!

Todella jännittävästi kirjoitettu kirja, joka ei vain kerro yhdestä peliyhtiöstä ja sen hittipelistä, vaan koko viimeisen vuosikymmenen populaarikulttuurista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s