Pyhä sota Oy – bin Ladenin salainen maailma

Peter L. Bergenin ”Pyhä sota Oy – bin Ladenin salainen maailma”
(Oma suomennos) on jornalistinen tietokirja al-Qaidasta ja sen johtaja Osama bin Ladenin elämäkerta.

20170709_140357

Kirjassa ei minulle ollut kovinkaan paljon uutta koskien jihadismin yleistä teoriaa tai radikalisoitumista, mutta tiesin aika vähän Osama bin Ladenin elämästä, joten siinä tämä kirja oli maino opus. Bergen pyrki samalla häivyttämään tiettyjä myyttejä tai väärinymmärryksiä, joita pyörii al-Qaidan entisestä johtajasta, kuten se, että hän olisi ollut CIA:n agentti tai, että hän ei ollut koskaan uskovainen.

Bin Laden oli äärimmäisen uskovainen saudi-arabialaien, joka oli helvetin rikas, koska hänen isänsä omisti yhden maailman suurimmista rakennusyhtiöistä. Bin Laden hyödynsi isänsa varoja luodakseen oman yhtiö- ja rahoitusverkoston, jolla hän rahoitti terrorismiharrastustaan.

Vaikka Bergen valaisee, että bin Laden on aina vihannut Yhdysvaltoja ja tarkentaa, että Afganistanin sodan aikana CIA ei suoraan rahoittanut talebaneja, niin hän kuitenkin myöntää, että tiedustelupalvelu lähetti rahaa ja aseita Afganistanissa ja Pakistanissa oleville sissijoukoille. Bergen tarkentaa, että Pakistanin salainen palvelu ISI valitsi sissijoukot minne rahat menivät ja näin CIA ”vahingossa” rahoitti tahoa, joka parin vuosikymmenen päästä paiskaisi kaksi lentokonetta suoraan WTC-torneihin.

Bergen analysoi bin Ladenin retoriikkaa, jossa itse islamin vääristetty tulkinta ei olekkaan suurimmassa keskiössä, vaikka se onkin olennainen osa jihadismia, vaan anti-imperialismi. Bin Ladenin rerotiikka oli hyvin chomskymaista: bin Laden syytti USA:a imperialismista, joka ilmeni terroristin mukaan lukuisina sotilastukikohtina ympäri maailmaa ja taloudellisella kuristusotteella, jolla supervalta hallitsee globaalia etelää.

Uskonto tietenkin on sekoitettuna terroristijohtajan retoriikkaan, ja kirjassa paljastuu, että bin Laden radikalisoitui, kun Saudi-Arabia myönsi amerikkalaisille oikeuden perustaa sotilastukikodan maahan. Islamin traditionaalisemman tulkinnan mukaan Arabian niemimaa on muslimeille pyhitetty maa, jossa ei saa asua ”vääräuskoisia”, mutta tietenkin taloudelliset intressit menivät uskonnon edellä ja tämä suututti monia fundamentalisteja, kuten bin Ladenia. Eli voimme sanoa, että bin Laden oli arabialainen maahanmuuttokriitikko. Tietenkin lähtökohdat ovat eri kuin valkoisten länsimaisten kolleegojen. Siinä, missä meikäläisten maahanmuuttokriitikot vastustavat köyhyyttä ja sotaa pakenevien maahanmuuttoa, niin Osama bin Laden vastustaa ulkomaalaisen armeijan sotilastukokohtien leviämistä omaan maahansa.

Mielenkiintoisinta mielestäni oli kirjailijan oma asenne, joka tihkui ulos kirjasta. Koska Bergen on toimittaja, niin hän kirjoitti hyvin personaalisella tyylillä ja sekoitti omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan kerrontaan. Tämä teki kirjasta todella helppolukuisen, mutta miehen sarkastiset vitsit tuntuivat hieman mauttomilta, kun aihekin on niin haudanvakava kuin terrorismi. Vitsien lisäksi kirjailija selvästi ihailee USA:n hallitusta ja sen armeijaa. Tämä heijastuu CIA:n sekoilun vähättelyssä ja hänen ihmettelystään, miksi bin Laden vihaa, että USA:lla on sotilastukikohtia kaikkialla maailmassa? Sekä kritiikittömästä suhtautumisesta USA:n puolisalaisista pommituskampanjoista ympäri maailmaa, ja miten al-Qaida ”kehtaa tappaa viattomia laivaston poikia ja tyttöjä?”. Mutta Bergen on kuitenkin sen verran rehellinen, että hän tunnustaa, että bin Ladenin viha ei johdu itse islamista, joka suurimmalta osin on suorassa ristiriidassa jihadismin kanssa, vaan USA:n sotilaallisesta ja taloudellisesta läsnäolosta maailmalla. Bergen tarkentaa, että al-Qaida ei kritisoi tai edes yritä hyökätä USA:n kulttuuria, uskontoja (kristinusko ja juutalaisuus) tai elämäntapaa vastaan, vaan enemmänkin hän keskittyy anti-imperialismiin.

”Pyhä sota Oy” on todella hyvä kirja, joka selittää minkälainen rikollisnero Osama bin Laden oli, ja miten USA:n imperialismi on tehnyt hänestä monissa Lähi-Idän ja Keski-Aasian maassa Che Guevaran kalaisen sankarihahmon. Samalla se puree siihen ristiriitaisuuteen, että al-Qaida vastustaa globalisaatiota, vaikka se hyödyntää sitä täysin brändäämällä oman terrorismin helposti omaksuttavaksi malliksi, jota voi kopioida netissä ostettavilla videokaseteilla ja äänitenauhoilla.

Vaikka presidentti Obama sai teloitettua bin Ladenin, niin terroristijohtajan ideologia yhä elää maailmassa ja saa monet ajamaan rekkoja päin viattomia ihmisiä Euroopan kaduilla, joten tämä kirja antaa valoa globaalin jihadismin alkuperästä ja kehityksestä.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s