Ahdisteltu

Chuck Palahniukin ”Ahdisteltu” (oma suomennos, kun en keksi paremaa adjektiivia) on kauhistuttavien lyhyttarinoitten kokoelma, jossa tutkitaan kuolemaa, kärsimystä ja seksiä. Eli juuri sitä parasta kesälukemista!

20170617_153011

Me kaikki tunnemme Palahniukin ”Fight Clubin” mutta mies on kirjoittanut muitakin romaaneja, kuten tämän, jossa lähdetään kokokaan eri linjoille kuin tappelukerho. Tietenkin eksistentialismi ja yhteiskuntakritiikki ovat tässäkin läsniä, mutta kerronta on maagista realismia, johon on sekoitettu todella rankaa kuoleman, kärsimyksen ja seksuaalisen nautinnon äärimmäisempiä ja pimeimpiä puolia.

Kirjassa seurataan joukkoa kirjailijoita, jotka eristäytyvät kartanoon, kunnes jokainen on kirjoittanut mestariteoksen. Nämä kirjailijat kokevat, että ainoa tapa kirjoittaa hyvä tarina on kärsiä, joten he alkavat kiduuttaa toisiaan ja siinä välissä kertoa omia tarinoita hahmoista, jotka kärsivät jostain. Tästä äärimmäisen graafisesta kidutusorgiasta syntyy mitä absurdeimpia lyhyttarinoita, joissa sukuelimiä silpotaan, vatsaonteloja vedetään ulos persereiästä, ihmisiä murhataan jalkahieronnalla ja lapsen muotoisia seksinukkeja käytetään estoitta. Vaikka kuvaukset ovat aika graafisia ja ihan oikeasti välillä piti pysähtyä ja miettiä, miksi olin lukemassa tätä kirjaa? Useissa metatasoissa kulkevat kertomukset sisältävät paljon mustaa huumoria ja todella syvällisiä pohdintoja ihmisyydestä ja elämän tarkoituksesta.  

Kertomukset menevät koko ajan väkivaltaisemmiksi ja samaan aikaan hulluimmiksi, kunnes ollaan fantasian ja scifin puolella, missä ihmisten sielut kulkevat eri planeettaan ja niin edelleen. Tarina kasvaa lopulta koskemaan koko ihmiskuntaa ja miten kärsimys on osa ihmisyyttä. Kannattaa lukea, jos vatsa kestää graafista väkivaltakuvastoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s