9 – 11: Lasku tyraniaan

Alex Jonesin ”9 – 11: Lasku tyraniaan” (oma suomennos) on amerikkalaisen ex-show painijan manifesti, jonka mukaan WTC-iskut olivat hallituksen lavastamia, jotta se voisi riisua ihmiskunnan kansalaisvapaudet. 

20170809_155623

Tämä vuonna 2002 julkaistu manifesti kuulostaa nykyään vähemmän hullulta kuin yli vuosikymmenen sitten. Edward Snowdenin ja Chelsea Manning tietovuodot ovat osoittaneet monet tämän manifestin teeseistä oikeiksi ja, jopa pahemmiksi kuin sen kirjoittaja koskaan pystyi arvaamaan.  Vaikka monet asiat ovatkin ihan faktuaalisesti oikein tässä kirjassa, niin tämä on silti helvetin pähkähullu teos, joka pani minut nauramaan ääneen. 

Alex Jones aloittaa kirjansa kuvaamalla minkälainen on ”globalistien” maailmanvalta. Globalistit ovat hänen mukaansa jo keskiajasta peräisin  oleva ryhmä eliitin jäseniä ja heidän tarkoitus on kaventaa maailman populaatiota ”hallittavaan kokoon”. Tietenkin hän ei kerro, mistä hän on oikein saanut tämän tiedon, ainoastaan hän tykittää kirjan sivuihin useitten valtioitten päämiesten ja vaikutusvaltaisten henkilöitten sitaatteja, joissa ”Uusi maailmanjärjestys” sana esiintyy. Ei varmaan tarvitse kertoa, miten helvetin epätieteellinen todistusaineisto tämäkin on? Sitaattien ohella Jones maalaa epämääräisen kuvan, eliitistä, joka perusti salaisen Illuminaatti-järjestön, joka palvoo itse Saatanaa, harrastaa geneettistä muuntelua ja kärsii psykopatiasta ja marxilaisuudesta. Näihin viimeisiin väitteisiin Jones ei todisteita tai viitteitä anna.  

Kirjassa väitetään aika hurjia asioita ja viitteet on asetettu ihan miten sattuu. Sivunumeroita tai painoksia ei anneta ja joskus viiteitä ei edes ole joillekkin väitteille. Tämä onkin vähän epätyyppillistä salaliittoteorian kirjalle, koska yleensä ne ahdetaan täyteen viitteitä, että ei kukaan jaksaisi tarkastaa jokaista läpi ja katsoa, onko siellä seassa jotain paskaa.  

Se, mikä oli kiinnostavaa, oli itse kirjan salaliiton rakentuminen. Todistaakseen, että 9/11-terrori-iskut olivat hallituksen peiteoperaatio, Alex Jones kertoo historiassa olevista lavastetuista terrori-iskuista ja vieraan vallan hyökkäyksistä. Kirjailija ei ihan selitä, miten olemassaoloevat lavastukset Saksassa ja Venäjässä yhdistyvät WTC-iskuihin? Vaan hän oletaa jotenkin, että koska historian aikan on tapahtunu muitakin lavastettuja terrori-iskuja, niin tämänkin on oltava lavastettu.  

Alex Jones käyttää tyyppillistä salaliittoteoreetikoiten taktiikkaa, eli lainaa useita ristiriitaisia uutisraportteja Bostonin-pommituksesta ja WTC-iskuista, jotka viittaavat useisiin tekijöihin ja istutetteuihin pommeihin. Jones mainitseekin, että uutisraportit olivat kaikista tuoremimmat, jotka tulivat melkein muutama minuutti terrori-iskujen jälkeen. Se, mitä hän ei kerro, on että yleensä ensimmäiset uutisraportit, mistä tahansa suuresta tragediasta perustuvat sekalaisiin silminnäkijähavaintoihin ja huhuihin, jotka 24/7 uutiskiertessä raportoidaan, koska halutaan olla ensimmäinen, joka uutisoi tapahtumista, riippumatta siitä ehditäänkö niitä loppujen lopuksi vahvistaa oikeiksi. Tuorein esimerkki on vaikka Turun puukotusisku, jossa ensin tekijöitä oli monta ja he olivat aseistautuneet miekoilla ja pesäpallomailoilla. Lopulta paljastui, että oli vain yksi tekijä puukon kanssa.

Näitten kahden epämääräisen todistusaineiston lisäksi Jones ottaa lehtiartikkeleita, haastatteluja ja viranomaisraportteja, joissa paljastuu, että USA:n tiedustelupalvelu tiesi, että maata uhattiin al-Qaidan terrori-iskulla, eikä mitään toimenpiteitä tehty iskujen estämiseen. Jonesin mukaan nämä kolme todistavat ”vedenpitävästi”, että WTC-isku oli lavastettu. (Hänen mieleensä ei käy, esimerkiksi, että al-Qaidan isku haluttiin tapahtuvan, koska sillä voisi oikeuttaa sodan tai oli mahdotonta arvata mihin isketään ja milloin) Kaikkien harmiksi tässä kirjassa ei esiinny se kuuluisa väite ”Lentokoneen polttoaine ei voi sulattaa teräsrakenteita” 

Melkein tylsän tyypillisesti Jones suorittaa huikean logiikkahypyn, jonka jälkeen hän rakentaa kokonaisen fantasiakuvan, jonka mukaan al-Qaida oli CIA:n erikoisjoukko, joka teki itsemurhaiskun WTC-torneihin ja samaan aikaan CIA räjäytti pilvenpiirtäjät rakennuksiin istutetuilla pommeilla! Jones ottaa kourallisen erilaisia yksittäisiä faktoja, jotka ovat tosia (kuten se, että CIA rahoitti aikoinaan talebaneja Afganistanin sodassa) ja sekoittaa ne epämääräisempiin uutusraporteihin, jotta saisi todella fantastisen ja laajalle ulottuvan globaalin salaliittoteorian aikaan. Tuntui kuin Jones yritti tahallaan sekoittaa todisteet USA:n häikäilemättömästä imperialismista, mitä fantastisempaan tarinaan, että kukaan ei voisi ottaakaan tosissaan sen, mitä supervalta todellisuudessa toimii. 

Jonesin mukaan satanistiset globalistit hallitsevat nyt koko maailmaa ja kaikkia maailman tiedustelupalveluita ja terroristiryhmiä, joita sitten se pyrkii käyttämään hyväkseen pelotellakseen ihmiset luovuttamaan kaikki kansalaisvapaudet, omaisuutensa ja luonnonvarat, jotta globalistit voisivat perustaa riistokapitalistisen kommunistivaltion. Kyllä hyvät naiset ja herrat! Riistokapitalistinen kommunistivaltio! Alex Jonesin mukaan Marxin Kommunistinen manifesti on riistokapitalististen saatananpalvontakommunistigobalistinatsien ohjekirja! Ette pysty kuvittelemaan, miten melkein kaaduin tuolista nauressani ääneen. 

Folkloristina kuitenkin se, miten oikeassa Jones on, ei kiinnosta, vaan miksi hän on rakentanut niin helvetin pähkähullun ja sisäisesti ristiriitaisen kuvan maailmasta? Lukiessani tätä kirjaa, huomasin, että monet Jonesin nostattamat aineistot, jotka hänen mielestään todistavat maailmanlaajuisesta salaliitosta ovat samat, mitä vasemmistolainen Noam Chomsky on käyttänyt omissa kirjoissaan todistaakseen, että USA hallitsee maailmaa globaalilla hegemonialla, johon kuuluu taloudellinen ja sotilaalinen mahti. Se olikin todella kiinnostavaa, miten poliittisen spektrin kahdessa eri ääripäässä olevat kirjoittajat ovat tutustuneet samoihin aineistoihin ja päättyneet melkein samoihin johtopäätöksiin, mutta ei ihan. Siinä, missä Chomsky käyttää akateemisiä standardeja teoretisoidakseen, miten amerikkalainen suurpääoma on luonut hallituksen suojellakseen itseään ja edistääkseen omia etujaan, luoden globaalin imperiumin, joka riistää kehittyvien maitten luonnonvaroja itselleen ylläpitääkseen globaalia kapitalistista järjestelmää, niin Alex Jones teoretisoi, että mielisairaat kommunistisatanistinatsit ovat rakentaneet kapitalistisen kommunistinatsijärjestelmän, jossa kehittyvien maitten luonnonvarat riistetään täyttääkseen tämän mielisairaan eliitin omat taskut ja orjuuttaakseen maailman kansat. Eli melkein sama teoria (jonka oikeastaan Vladimir Lenin alun perin muotoili vuonna 1916, mikä on helvetin ironista) mutta hituksen eri johtopäätökset. 

Mielestäni Alex Jones on hyvä mikrohistoriallinen esimerkki radikaalioikeiston henkisestä yksinkertaisuudesta. Toki tämä on nyt omaa epätieteellistä spekulaatiota, josta ei voi tehdä kovin laajoja yleistyksiä koskien radikaalioikeiston henkisiä kykyjä. Mutta mielestäni tässä kirjassa esitetty salaliittoteoria todistaa sen, että radikaalivasemmisto on hiemän älykkäämpi kuin radikaalioikeisto. Edellämainittu Noam Chomskyn vertaaminen Alex Jonesiin on mielestäni pätevä esimerkki. Me voimme olla montaa mieltä Chonskyn teorioitten paikkaansapitävyydestä, muta hän sentään yrittää käyttää luotettava lähteitä, referoi tutkijoita, raportteja, sivumääriä ja päivämääriä ja muutenkin yrittää käyttää täsmällistä tieteellistä (mutta kansantajuista) kieltä kertoakseen USA:n kapitalistisesta hegemoniasta, joka kehittyi ajan mittaan, ilman mitään tietoista ohjausta tai päämääriä. Mitä Alex Jones tekee? Vetää huikeita logiikkahyppyjä ja täydentää aukot huikeilla tarinoilla! Jos on seurannut USA:n presidenttivaaleja, niin tietää, että osa presidentti Trumpin kannattajista koostuivat juurikin Alex Jonesia seuraavista radikaalioikeistolaisista, jotka uskoivat ihan tosissaan, että tuore presidentti taisteli eliittiä vastaan, aikoi  ”tyhjentää suon” ja tuoda maailmanrauhan. Jos on seurannut uutisia, niin preidentti Trump on tehnyt juurikin päinvastoin, mikä tekisi jopa Jospeh Stalinin kateelliseksi. 

Toinen mielenkiintoinen havainto, jonka tein, oli Alex Jonesin nostattamat arvot ja hänen henkilökohtainen maailmankuva. Tämän kirjan perusteella Alex Jones on tiedostamattaan rasisti. Vaikka hän uskoo, että al-Qaida on CIA-agenttien hallitsema järjestö, niin samaan aikaan hän vastustaa maahanmuuttoa. Jones painottaakin kirjassaan, että syy, miksi USA:n rajoja ”pidetään auki” on jotta suuri määrä väkivaltaisia maahanmuuttajia tuhoisi amerikkalaiset kaupungit ja näin valtion olisi pakko pystyttää natsidiktatuurin ”suojellakseen” kansaa. Eli saman aikaan terroristeja ei ole olemassa ja niitä on miljoonia.  

Toinen rasistinen lipashdus, jonka kirjaila tekee on, kun hän puhuu USA:n turvallissuuselinten urbaanin sodankäynnin harjoituksista ja kauhistelee sitä, miten USA:n kaupungissa harjoitellaan samoja taktiikoita, joita Afganistanin rintamalla on käytetty. Se, mikä kirjailija unohtaa mainita, on se, että USA:n turvallisuuselimet ovat käyttäneet näitä urbaanin sodankäynnintaktiikoita jo 50- ja 60-luvulla afromaerikkalaisten mellakoita vastaan. Näköjään, jos poliisi ja kansalliskaarti tappaa afromarikkalaisia kansalaisia, niin se on normaalia, mutta auta armas, jos armeija harjoittelee sen varalta, että valkoinen keskiluokka alkaa riehumaan! 

Terrorismikin on kirjassa todella ristiriitainen käsite. Alex Jones esimerkiksi kauhistelee sitä, että FBI luokittelee aseelliset äärioikeistolaiset ja äärikristilliset järjestöt terroristijärjestöiksi tai turvallisuusuhiksi. Kirjailijan mielestä ei ole olemassa äärioikeistoa tai äärikristillisiä, vaan tämä on globalistien tapa demonisoida isänmaallisia rauhaa rakastavia ihmisiä. Kaikessa ristiriitaisuuden huipussa Alex Jones kehottaa kirjan lopussa amerikkalaisia valmistautumaan veriseen sissisotaan, jos globalistien juonet ei saada estettyä rauhanomaisin keinoin.  

Sitten on luonnonsuojelu. Alex Jones ei usko luonnonsuojeluun, koska se tarkoittaa kansallispuistojen pystyttämistä ja se on hänen mukaansa ”yksityisomaisuuden riistoa” ja ”todistaa”, että valtio on varaamassa kaikki hyvät maat itselleen, jotta voi sitten orjuuttaa kansan kapitalistisessa natsikommunistidiktatuurissaan. Sama ovat rokotteet, veden puhdistaminen ja seksuaalivalistus. Kaikki nämä ovat kirjan mukaan globalistien salajuoni, jolla tapetaan ”ylimääräinen ihmispopulaatio”. Todisteet tietenkin ovat taas asiayhteydestä irrallaan olevia lainauksia eri viranomaisraporteista tai ihan todellisia esimerkkejä, joissa USA:n hallitus on testannut erilaisia tauteja ja myrkkyjä köyhiin afromaerikkalaisiin ja alkuperäiskansoihin. Jännästi radikaalivasemmisto on käyttänyt näitä samoja todisteita perustellakseen, että USA on valkoisen ylivallan hallitsema imperiumi. Eli samat todisteet, eri johtopäätökset. 

Alex Jonesin ”9 – 11: Lasku tyraniaan” on oiva esimerkki siitä, miten ihminen voi olla oikeilla jäljillä, mutta täysin väärässä. Ehkä Jones on vain mielisairas tai sitten hänellä on se kuuluisa ”autoritaatinen persoona” tai jotain sen kaltaista, koska monet kirjassa esitetyt faktat ovat samoja, mitä anarkistit ja muut radikaalivasemmistolaiset käyttävät omien ideologioittensa edistämiseen. Jones silti päättyi paljon yksinekrtaisempaan maailmanselitykseen kuin siihen, mitä poliittisen spekrtin toisessa päässä olevat.  

En suosittele tätä kirjaa kenellekkään. Mielestäni kirjassa esitetyt johtopäätökset ovat osa sitä maailmankuvaa, jota presidentti Trump hyödynsi ja voimme nähdä, mikä tragedia hänen kautensa on ollut tähän mennessä. Suosittelen mielummin Chomskyn kirjoja, koska pahinta, mitä niitten lukemisesta voi seurata on se, että harkitset pyöräilytelineet heittämistä näyteikkunan läpi, eikä sekopäisen oranssin fasistin äänestämistä valtaan. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s