Vallan ymmärtäminen: Välttämätön Chomsky

Noam Chomskyn “Vallan ymmärtäminen: Välttämätön Chomsky” (oma suomennos) on kielitietelijän ja nojatuolianarkistin luentopätkien kokoelmateksti, jossa Chomsky kertoo itsestään, maailmankuvastaan ja miksi nykymaailma on perseestä.

20170906_123856

Tämä on ehkä hienoin, kummallisin ja ristiriitaisin radikaalivasemmistolainen kirja, jonka olen tähän mennessä lukenut. ”Vallan ymmärtäminen” on siis Noam Chomskyn pitämien luentojen parhaitten palojen kokoelma, joka on kontekstualisoitu ja lähdeviitattu lukijalle. Tämä tarkoittaa, että Chomsky heittää läppää kapitalismin huonoudesta ja toimittajat sitten etsivät kuumeisesti hänen väittämilleen lähdettä, jotta sitten voisivat näppäillä kirjan sivuihin pikkunumeron, jotta lukija voi sitten tarkistaa pitääkö miehen väitteet paikkansa. Eli tässä tapauksessa aika epätavallinen kirja, vaikkakin suurin osa, mitä Chomsky puhuu tässä kirjassa on myöskin hänen omissa kirjoissaan, eli ei aivan kaikki ole miehen anarkistiperseestä vedetty.

Mutta kummallisuus ja ristiriitaisuus alkaa, kun lukee tätä kirjaa. Suurin osa luentopätkistä, mitä tässä kirjassa on, ovat kysymys-vastaus osioista, joissa joku kirkassilmäinen aktivisti kysyy Chomskyn mielipidettä tai tarkennusta, jostain asiata ja kielitieteilijä vastaa siihen, joko lyhyellä vastauksella tai sitten monen sivun pituisilla monologeilla. Tämä formaatti muistuttaa jotain Buddhan tai Jeesuksen sanontojen kokoelmaa kuin varsinaista tietokirjaa, vaikakin tämä on lähdeviitattu teos. Ristiriitaisuus syntyy siitä, että useaan kertaan Chomsky kieltää ihmisiä palvomasta teoreetikkoja tai muita johtajia ja korostaa, että ihmiset itse ovat muutoksen voima. Hänen mukaansa vasta yhdessä ihmiset voivat muuttaa maailmaa, eikä seuraamalla jotain messiasta. Mutta tämä varoitus tuntuu helvetin tekopyhältä, kun kirjan alaotsikko on ”Välttämätön Chomsky” ja koko kirja koostuu keskusteluissa, joissa Chomskyn fanit yrittävät saada imettyä itseensä miehen viisautta.

Jos onnistuu pääsemään tämän kummallisen kysymys-vastaus rakenteen yli, niin tämä on loistava kirja, jossa pääsee ymmärtämään, mitä Chomsky oikein ajaa takaa? Mikä on hänen ideologiansa ja ratkaisuehdotukset kaikkiin hänen osoittamiin epäkohtiin? Vaikka kuulostaa siltä, että tämä kirja olettaa, että olet lukenut Chomskya, niin mies silti jaksaa selittää kaiken juurta jaksaen, jopa ajoittain itseään toistaen. Tämä toki voi olla rasittavaa nille, jotka ovat jo lukenenet yhdenkin Chomskyn kirjan, kun miehellä on tapana toistaa itseään kaikissa kirjoissaan. Eli niille, jotka ovat jo tutustuneet Chomskyn kirjoihin, tämä on hyvä hakuteos, jollekkin nippelitiedolle, jota ei esiinny muissa kirjoissa. Nille, jotka eivät ole lukeneet Chomskya tämä on pieni aarreaitta, joka tulee masentamaan todella paljon.

Chomsky haukkuu aivan kaikkea tässä kirjassa, itseään, kapitalismia, imperialismia, korporativismia, fasismia, kommunismia, vasemmistoa, liberaaleja, oikeistoa, konservatiiveja, humanisteja ja tietenkin Yhdysvaltojen hallitusta. Chonmsky ei hauku tässä kirjassa vain ideologioita ja talousjärjestelmiä, vaan hän kertoo vähän omasta elämästään ja ottaa kantaa monesta muusta asiasta, kuten kulttuurista, filosofiasta, tieteestä ja sukupuolirooleista, mutta mielenkiintoisinta ovat miehen teesit kapitalistisesta imperialismista, joten paneudun siihen.

Chomskyn teesi on pähkinänkuoressa, että liian keskitetty valta on aina ongelma ja hänen mukaansa moderni kapitalismi on onnistunut keskittämään suurimman osan vallasta suuryritysten osakkeenomistajien ja toimitusjohtajien käsiin, jotka sitten ohjaavat hallitusta luomaan heille parhaat edellytykset. Nämä edellytykset voivat olla tuhottuja ammattiliittoja tai kokonaisten valtioitten romahduttaminen sodalla. Tämä vallan vääristymä on sitten luonut kaikki ongelmat, mitä ihmiskunta on koenut 1700-luvulta lähtien ja todennäköisesti tuhoaa maailman.

Koska kommunismi epäonnistui kaikissa valtioissa Marxismi-Leninismin tulkinnan takia, niin se on yhtä perseestä oleva järjestelmä kuin kapitalismi ja tämän vuoksi Noam Chomsky on anarkosyndikalisti. Eli tämä pikkuruinen villapaitamies on kovemman luokan äärivasemmistolainen. Anarkosyndikalismi on aate, jonka mukaan maailma olisi täydellinen, jos työläiset voisivat perustaa ammattinsa ympärille itsenäisiä tuotanto-organisaatioita, jotka liittoutuvat toistensa kanssa, muodostaen näin sosialistista valtiota muistuttavan löyhän verkoston tai ”kauppafederaation”, joka jakaisi kaikki resurssit ihmisten kesken. Pähkinänkuoressa anarkosyndikalismi on kommunismia ilman keskitettyä hallintoa. Chomsky on kuitenkin sen verran fiksu, että hän jättää koko anarkistiutopiansa hämäräksi, jotta en pystyisi osoittamaan muita ristiriitaisuuksia hänen visioonsa kuin ne perinteiset, mitä anarkismista yleisesti osoitetaan.

Tässä kirjassa ilmenee mielestäni Chomskyn ja muitten radikaaliteoreetikkojen ero. Siinä, missä monet muut esittelemäni äärimmäisten ideologioitten teoreetikot ovat itsevarmoja visiostaan ja näin sortuvat kirjoittamaan sekavia manifesteja, joissa on ilmiselviä ristiriitaisuuksia, niin Chomsky jättää oman visionsa tarpeeksi epämääräiseks ja vielä sanoo, että ihmisten ei pitäisi noudattaa pikkutarkasti mitään ideologiaa, teoriaa tai johtajaa, vaan sopeutua paikallisiin oloihin ja aina pyrkiä kyseenalaistamaan kaikki hierarkiat ja valtarakenteet. Joko Chomsky tietää, miten epärealistinen anarkismi on tai sitten hän tietää, että tiukasti rajatutut yhteiskuntateoriat eivät aina välity paperista todellisuuteen saumattomasti, joten hän ajaakin sellaista hidasta ja spontaania siirtymistä kohti hänen haluamaansa suuntaa kuin nopeaa ja veristä vallankumousta. Chomskya voisi sanoa todelliseksi anarkistiksi, joka ei piittaa edes oman ideologiansa yhteiskuntateorioista, jos ne eivät sopeudu todellisuuteen.

Chomsky oikeastaan kieltää tässä kirjassa, että ihmisten pitäisi omaksua jokin ideologia, jotta he voisivat pelastaa itsensä ja maailman, vaan hänen mukaansa riittää, että tavalliset ihmiset järjestäytyvät yhdessä parantamaan ympäristönsä oloja, eikä odottaa, että vallankumouksellinen, valtio tai joku suuryritys hoitaa sen heidän puolestaan. Tietenkin kirjailija korostaa, että nykyisten työläisten on oltava solidaarisia kaikkien maailman työläisten kanssa, jotta he voivat yhdessä estää, että suuryritykset pystyvät jatkamaan ihmisten riistoa, jossain muualla, mutta näkökulma pitää olla myöskin paikallinen. Eli perinteistä uusvasemmistolaista glokaalipuhetta.

Eli tosi hurjaa äärivasemmistolaista settiä tässä kirjasa, mutta harmiksi tässäkään ei kehoteta heittämään pyöräilytelineitä näyteikkunoihin. Chomsky käsittelee lähes uuvuksiin saakkka kaikki, mikä hänen mielestään on väärin maailmassa. Tähän tietenkin tulevat Yhdysvaltojen imperialistinen sekoilu, kommunistien usko, että valtionkapitalismi voisi tuottaa lopulta aidon kommunismin ja vasemmiston pirstaloitumisen. Chomskyn mukaan vasemmiston hajaannus johtuu vasemmistolaisten dogmaattisesta asenteesta sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, jossa joko olet 100% samaa mieltä heidän tietyn vasemmistolaisen tulkinnan kanssa tai olet vihollinen. Chomsky jopa menee niin pitkälle, että haukkuu poliittista korrektiutta ja intoa kaventaa sananvapautta vain koska uusnatsit yrittävät kiihottaa kansanryhmää vastaan. Eli tämä ei ole vain sellaista perinteistä vasemmistolaista hapatusta siitä, miten he ovat täydellisiä ja kaikki porvarit ovat kuuvottavia paskikaisia. Tietenkin Chomskyn mielestä porvarit ovat lähes Saatanan käryreihin verrattavia rosvoja, mutta hän kritisoi kaikkia, jopa itseään, kun hän kuvailee, miten surkea käytönnön aktivisti hän on.

Tässä vaiheessa uskallan sanoa, että Chomsky on vähän kuin Pentti Linkola, mutta parempi. Molemmat ajavat äärimmäisen radikaalia yhteiskunnallista muutosta, eivätkä välitä mistään vakiintuneesta ideologiasta, vaan ovat oman tiensä kulkijoita. Mutta siinä missä Linkola pitää suurinta osaa ihmisiä tyhmänä karjana, joka tarvitsee totalitaristisen ekodikatuurin piskaa, niin Chomsky uskoo ihmisiin ja kehottaa heitä järjestäytymään omissa yhteisöissään, omilla kyvyillään ja edellytyksillä, jotta muutos tulisi horisontaalisesti, eikä miljoonia tarvita massamurhata.

Tätä kirjaa voisi kutsua jokisin radikaalivasemmistolaiseksi manifestiksi, joka hylkää sekä kommunismin, että liberalismin ja näitten aatteiden talousjärjestelmät, mutta se on enemmänkin todella runsas lähdeaineisto ja sen takia kirjan alaotisikko on ”Välttämätön Chonsky”. Tämän kirjan lähdeluettelo on niin suuri, että se ei ole osa tätä kirjaa, vaan se on satojen sivujen netistä ladattava PDF-tiedosto. Eli tämän kirjan tarkoitus on olla kirjallisuusopas ihmiselle, jotka haluavat tietää lisää erilaisista aiheista, joistä Chomsky puhuu ja viittaa. Tietenkin en tarkastanut kaikkia lähteitä, joten seassa voi olla vaikka, mitä hulluuksia, mutta tarkastin muutaman, jotka vaikuttivat kiinnostavilta ja ne olivat ihan tosia. Esimerkiksi Cointelpro-asiakirjat ovat oikeasti olemassa ja Adam Smith oikeasti varoittaa ”Kansojen varallisuus” kirjassaan suuryritysten diktatoorisista voimista ja Lenin oikeasti kirjoitti 1918, että Venäjä olisi muutettava keskusjohtoiseksi diktatuuriksi, joka väkivalloin orjuuttaisi sen kansan, jotta se saisi rakennettua itsestään valtavan teollisuusmahdin, joka kansainvälisellä kaupalla pystyisi nousemaan saamaan tasoon kuin kapitalistiset valtiot, jonka jälkeen vasta todellinen kommunismi voisi tulla. Tietenkin jos on lukenut Aleksandr Solženitsyn ”Gulagin vankileirisaariston” niin tiesi jo, että Stalin ei ollut yksittäinen hullu, joka ”pilasi” Leninin suunnitelmat, vaan oikeastaan hän oli Leninin tarkka seuraaja, mutta silti oli mielenkiintoista huomata, että niinkin aikaisin Neuvostoliiton tulevat kauhut oli suunniteltu.

Mielestäni tämä on paras Chomskyn kirja, koska se opastaa, miten löytää netistä erilaista informaatiota, eikä vain jotain hämäriä blogitekstejä, vaan varsinaisia valtavirtalehdistöjen uutisia, tutkimuksia ja jopa valtion asiakirjoja, joissa avautuu se kuva, jonka Chomsky näkee. Nykymaailmassa, missä valeuutiset jylläävät ja ihmiset haluavat tuntea fasistin maiharin jälleen kaulansa päällä, tämä kirja tarjoaa toisenlaisen selityksen maailman ongelmista kuin sen, että muka vihervasemmisto hallitsee maailmaa ja muslimit pilaavat kaiken.

Tämä kirja julkaistiin vuonna 2002, eli yli kymmenen vuotta sitten ja Chonskyn esittämät ennustukset ovat jo alkaanet toteutua. Mies esimerkiksi sanoi, että taloudellinen eriarvoisuus tulee kasvamaan niin jyrkäksi, että USA:n huonosti koulutettu kristillinen väestö tulee radikalisoitumaan äärinationalismia kannattavaksi ja äänestämään helppoja ratkaisuja tarjoavaa fasistia valtaan. Chomsky jopa menee niin pitkälle, että kysyy ”kuvitelkaa, mitä tapahtuu Yhdysvalloille, jos uusnatsit, nationalistit, oikeistomiliisit ja fundamentalistikristityt yhdistävät voimansa ja äänestävät valtaan jonkun, joka kertoo kaiken, mitä nämä ihmiset haluavat kuulla?”

Chomsky jopa sanoo, että USA:ssa on kaksi kilpailevaa suurpääoman ryhmittymää. Yksi täysin muista välinpitämätön fanaattinen radikaalioikeistolaisten keskisuurten yrittäjien ryhmittymä, joka vihaa kaikkia ihmisoikeuksia, ympäristölakeja, vähemmistöjä ja naisten oikeuksia ja, joka tukee Republikaanipuoluetta ja toinen suvaitsevaisempi valtavien korporaatioitten omistajien ryhmittymä, joka tunnustaa, että kapitalismi toimii parhaiten, jos kaikki ihmiset osallistuvat siihen etnisestä, uskonnollisesta tai sukupuoli-identiteetistä huolimatta ja näin he tukevat Demokraattipuolueetta. Koska molemmat ryhmittymät kannattavat äärimmäisen eriarvoistavaa talouspolitiikkaa omien taloudellisten etujen edistämisen nimissä, niin ainoa asia, mitä tavalliset ihmiset huomaavat, on että vähemmistöt saavat ihmisoikeuksia ja samaan aikaan he kurjistuvat (vaikka oikeastaan kaikki kurjistuvat) ja näin he tulevat syyttämään ”liberaalidemokratiaa ja suvaitsevaistoa” elinolojensa murenemisesta. Tämä tyyttymättömyys nykyoloihin ja vääristynyt käsitys todellisesta yhteiskunnallisesta ongelmata saa monet kannattamaan äärinationalisteja, koska valtavirtavasemmisto on luopunut tiukasta antikapitalismista ja keskittyy sen sijaan identiteettipolitiikkaan. Chomsky menee oraakkeliudessa niinkin pitkälle, että hän ennustaa, että valtamedia, joka palvelee suurpääoman omistajia, tulee tekemään kaikkensa tukeakseen vähemmistöjen oikeusksia ajavia ryhmiä ja haukkumaan äärinationalistisia ryhmittymiä, koska nekin tietävät, että fasismi on itsetuhoinen aate. Tämä vuorostaan vieraannuttaa monia valkoisia köyhiä työläisiä, jotka alkavatkin lukemaan radikaalioikeistolaisia vaihtoehtomedioita, jotka radikalisoivat heitä vielä enemmän vastustamaan valtavirtamediaa ja tukemaan fasismia. Mielestäni jo se, että miehen ennustus on toteutunut tällä saralla, nostattaa tämän kirjan uskottavuutta niin korkealle, että suosittelen tätä kaikille.

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s