Suomi iskee! -ryhmä ja kansanomaisten mielikuvien hyödyntäminen poliittisessa viestinnässä.

Suomalaisilla on joukko erilaisia mielikuvia suomalaisuudesta, Suomesta ja siitä, miten maailman tulisi toimia. Näitä mielikuvia äärioikeistolaiset tai äärinationalistiset ryhmittyvät pyrkivät aktiivisesti hyödyntämään. Tutkimukseni pyrkii vastaamaan, miten Alan Dundesin arkiuskomukset (Suom. Koski 2004) (folk idea) rakentavat Suomi iskee! -ryhmän mielenosoituksen retoriikassa ilmenevää maailmankuvaa. Tarkastelen myös mihin diskurssin arkiuskomuksiin yhden videoidun mielenosoituksen yleisö reagoi.

Vaikka Suomi iskee! -ryhmää ei voida yksittäisen videon kautta luokitella äärioikeistolaiseksi, koska videossa ei oteta kantaa moniin äärioikeistolle tunnusomaisiin teemoihin, kuten esim. talouteen, sillä on yhteisiä uskomuksia äärioikeiston kanssa. Nämä uskomukset eivät välttämättä ole rasistisia tai edes diktatuuria tukevia, mutta ne ovat hyvin kiinteitä osia muuten äärioikeistolaista ideologiaa. Suomi iskee! -ryhmä on ollut koossa vuoden 2017 kesästä lähtien. Se on löyhä kansallismielinen ja radikaali maahanmuuttokriittinen ryhmittymä, joka vaatii Suomen rajoja kiinni ja eroa EU:sta. Ilmiö on niin tuore, että sitä ei ole vielä tutkittu. Tutkimukseni tarkoitus on analysoida ja tuottaa tietoa tästä kansallismielisestä ryhmittymästä. Tavoitteena on myös tarkastella ryhmittymän strategioita viranomaisille laajemmin hyödynnettäväksi. Kartoittamalla niitä mielikuvia, joita ääriliikkeet käyttävät värväyksessään, voidaan mahdollisesti ehkäistä äärioikeistolaista radikalisoitumista.

Linkki tutkimuksen PDF-versioon: Suomi iskee! -ryhmä ja kansanomaisten mielikuvien hyödyntäminen poliittisessa viestinnässä  

Videon litterointi: Litterointi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s