Kertomaton tarina BlackBerryn mahtavan nousun ja tuhon takaa

Suomessa BlackBerry ei ollut koskaan kovin tunnettu kännykkämerkki, mutta amerikkalaisissa elokuvissa se näkyi paljon. Moni tietää sen verran, että BlackBerry oli kallis businesskännykkä, jota kaikki hienot ihmiset käyttävät. Kun vuonna 2007 Iphone tuli markkinoille se kaatoi sekä meidän Nokian, että BlackBerryn kännykkävalmistajien huipulta, vaikka jälkimmäinen keksi koko älypuhelimen konseptin! Halusin sitten tietää enemmän tästä ikonisesta kanadalaisesta yrityksestä, joka onnistui häviämään itsensä aloittaman teknologiasodan. Otin luettavaksi vuonna 2015 julkaistun Jacquie McNishin ja Sean Silcoffin “Kadotettu kenttä: Kertomaton tarina BlackBerryn mahtavan nousun ja tuhon takaa.” (oma suomennos)  

13

Historia   

Kirja keskittyy Research In Motion (RIM) teknologiayrityksen perustajien Mike Lazaridis ja Jim Balsillie elämäkertoihin, jotka liittyvät suoraan BlackBerry brändin historiaan. Mike Lazaridis oli insinööri, joka oman tiiminsä kanssa suunnitteli BlackBerry puhelimen suuren näppäimistön ja kryptatun sähköpostijärjestelmän. Balsillie taas onnistui omilla kontakteillaan ujuttamaan suuryritysten johtajien käteen BlackBerryt, ohittaen täysin yritysten teknisen osaston, jossa kestäisi kuukausia arvioida uusi teknologian hyödyllisyys ja paikka teknologiabudjetissa. Tällä suoralla markkinoinnilla kaikki Pohjois-Amerikan rikkaimmat yrittäjät omistivat BlackBerryn, jolloin siitä tuli välittömästi menestyksen merkki, jota kaikki muutkin halusivat jäljitellä.  BlackBerry kännykästä tuli välittömästi valtion ja suuryritysten luotettu kommunikaatioväline. 

Kirjan mukaan kummankin yrittäjän tarinat ovat hyvin perinteinen keskiluokkaisten yrittäjien kasvutarinoita, mutta mielenkiintoisinta oli kummankin perustajan erilaiset persoonat. Lazaridis oli esoteeriseen kristillisyyteen uskova nörtti, joka halusi ennen kaikkea mukavuutta ja näppituntumaa teknologiaan.  Jim Balsillie taas oli häikäilemätön businessmies ja tyypillinen 80-luvun juppi, joka luki Sun Tzuta ja harrasti Amerikan Psykon kaltaista elämäntapaa. Balsillien ansiosta RIM yritys onnistui nousemaan pienestä kanadalaisyhtiöstä maailman suurimmaksi kännykkävalmistajaksi. Kuitenkin juuri molempien perustajien tyyli ja diktatoriset otteet aiheuttivat koko yrityksen kaatumisen.   

Kaatuminen   

Suurin syy BlackBerry puhelinten häviöön älypuhelinsodissa, oli juurikin RIM yrityksen perustajien totaalinen kyvyttömyys kuvitella tulevaisuutta tai kännykkäkuluttajia. Vaikka kummatkin keksivät 90-luvulla suuren kännykkänäppäimistön ja sähköpostijärjestelmän, he eivät kyenneet kuvittelemaan sen jälkeen mitään muuta innovaatiota kännykälle. Kummatkin uskoivat kännykkänsä olevan teknologian kulminaatio, jota asiakkaat tulisivat uskollisesti aina ostamaan.   

Yhteenveto   

McNishin ja Sean Silcoffin “Kadotettu kenttä: Kertomaton tarina BlackBerryn mahtavan nousun ja tuhon takaa.” on todella helppolukuinen tietokirja kanadalaisesta puhelinjätistä, joka loi pohjan älypuhelinteknologialle. Mutta se on myöskin tarina siitä, miten innovaattori voi jähmettyä omaan makaavuusalueeseen ja tuhoutua.   

Kertoo jotain kirjailijasta ja suuryrityskulttuurista, että kirjan lopussa ilmoitetaan iloisesti, että Black Berry:ksi uudelleennimetty RIM, selvisi taloudellisesta ahdingosta osittain, siirtämällä kännykkävalmistuksen Foxconn-yritykselle.  Kirjailija ei vain kerro, että tämä on tunnettu riistohikipaja, joka on niin pahamaineinen, että sen tehtaissa on turvaverkkoja työntekijöille, jotka yrittävät tappaa itsensä hyppäämällä ikkunoista ulos. Menin tarkistamaan, kannattiko rikkoa ihmisoikeuksia, googlaamalla BlackBerryn viimeisiä puhelimia. Eipäs näytä siltä. BlackBerryn kännykät ovat surkeita tavallisille kuluttajille ja ne ovatkin muuttuneet pienen brändiuskollisen kultin puhelimiksi. Suosittelen kaikille, joita kiinnostaa yritys- ja teknologiahistoria tämä kirja. Tässä on myöskin ripaus 80-luvun juppikulttuurin kuvausta, mikä oli aika kiinnostavaa.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s