Ennen hirttämistä

Pidin ensimmäisestä Joe Abercrombien fantasiaromaanista ”Ase itse” joten otin lukulistalle vuonna 2007 julkaistun jatko-osan ” Ennen hirttämistä”. Tässä kirjassa edetään kootun retkikunnan kanssa kohti romahtaneen imperiumin joutomaata, missä pitäisi sijaita maailmaa pelastava taikaesine.   
12

Idea.   

Konfliktit, väkivalta, juonittelu ja persoonien törmäykset vain kasvavat mahtavimmiksi ja haasteellisiksi tässä romaanissa. Mutta kuvauksen yksityiskohtaisuus tai hahmotutkielmat eivät kärsi. Tarinassa on kolme eri tasoa. On Pohjoisessa käyvä sota, jossa osa barbaariheimoista ovat liittoutuneet etelän kuningaskunnan kanssa, taistellakseen edellisessä kirjassa noussutta barbaarikuningasta vastaan. Barbaarikuningas on liittoutunut yliluonnollisten pimeitten voimien kanssa. Kukaan ei käsitä mitä nämä pimeät voimat tarkalleen ovat, mutta niihin liittyy noitia, sumupilviä ja zombimaisia hirviölaumoja. Toinen taso on etelässä olevan saaren puolustaminen itämaiselta imperiumin valloitusretkeltä, jonka ohelle yritetään selvittää murhamysteeriä. Sitten on tarinan päätaso, joka on taikaesineen hakeminen romahtaneesta muinaisesta imperiumista. Kaikki liittyy kaikeen, mutta ainoastaan tarinan velho vaikuttaa tietävän miten. Jokainen osio avaa enemmän Abercrombien kirjoittamaa maailmaa ja paljastaa jotain syvällistä hahmoista.   

Hahmotutkielmia 

Tästä kliseisestä asetelmasta alkaakin kirjan päähahmojen henkinen kasvumatka. Ensimmäisessä osassa hahmot joutuvat epätavallisiin tilanteisiin, joissa päästiin tutustumaan heidän persooniin, mutta nyt saamme nähdä niitten kehityksen. Kuten aiemmassa romaanissa, perspektiivi vaihtuu hahmosta hahmoon, jolloin saat nähdä ikään kuin peilistä, mitä muut kumppanit ajattelevat toisistaan. Kirjassa seurataan inkvisition kuulustelijaa, barbaarisoturia, salamurhaajaa, velhoa, ritaria ja monia muita fantasiakirjallisuudelle tyypillisten arkityyppien seikkailuja.  

Koska olet saanut seurata edellisestä kirjasta lähtien jokaisen hahmon ajatukset, pystyt käsittämään, miten moni on väärinymmärretty ja jopa sympatisoimaan heidän valintojaan. Mutta kirjailija on sen verran nerokas, että hän ei paljasta kaikkia hahmoistaan, vaan monia yhä verhoaa erilaiset mysteerit, jotka avautuvat hiljalleen sarjan edetessä.   

Mielenkiintoista onkin enemmän tässä romaanissa avatut sivuhahmot, jotka ovat yhtä mielenkiintoisia ja sympaattisia kuin päähahmot. Mielestäni ansioitunein juttu tässä kirjassa onkin, miten kirjailija onnistuu luomaan kovia ja karaistuneita soturihahmoja, jotka sisimmällään ovat herkkiä ja pelokkaita ihmisiä. Yleensä romaaneissa, erityisesti tästä genrestä, tällainen tasapaino on vaikea saavuttaa, ilman että romaani menee liian vakavaksi. Mutta tässä onkin huumoria, sarkasmia, seksiä ja aivan mieletön määrä graafista väkivaltaa. Voisinkin sanoa, että tämä on vähän humoristisempi ”Tulen ja jään laulu”   

Yhteenveto  

Joe Abercrombien ”Ennen hirttämistä” on todella hyvä ja viihdyttävä jatko-osa, joka onnistuu olemaan kaikin kaikkiaan parempi kuin ensimmäinen. Tässä hahmojen syvyys suurenee, huumori on yhä täydellistä ja vakavammatkin osiot ovat ansioituneesti vakavia ja tunteikkaita. Tämä ei siis ole parodia tai satiiri, vaan ihan vakava romaani, joka onnistuu täydellisesti liikkumaan keveyden ja vakavuuden välillä. Suurin ongelma tässä kirjassa on kuitenkin yksi seksikohtaus, joka on mielestäni kömpelö, omituinen ja hieman teinimäinen. Onneksi se ei ole kovin yksityiskohtainen tai pitkä. Pääosin tämä seksikohtaus kuvaillaan humoristisesti, joten se ei ole liian vaivaannuttava. Olen alkanut huomaamaan, että miespuoliset fantasiakirjailijat eivät osaa kuvailla seksikohtauksia kunnolla. Mutta muuten jos piti ekasta osasta, tulee rakastamaan jatkoakin!   

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s