Unikäärme

Vonda N. McIntyrerin ”Unikäärme” on vuonna 1978 kirjoitettu postapokalyptinen scifi-romaani elävillä käärmeillä parantavasta lääkäristä. 

dsc_0272.jpg

Idea 

Maailma on tuhottu oletettavasti ydinsodalla. Osa aavikoidusta ympäristöstä on mystisten avaruusolioitten hallitsemaa, kun taas toinen osa kaupunkivaltioissa ja kyissä elävien ihmisten. Romaanissa seurataan parantajakastiin kuuluvaa ”Käärme” nimistä naista, jolla on hallussaan muukalaislajiin kuuluvia käärmeitä muistuttavia olentoja, joitten puremat voivat olla parantavia. Näillä olennoilla Käärme onnistuukin parantamaan ja lievittämään ihmisten kipuja. Kuitenkin yhdessä kylässä pelokkaat ja tietämättömät ihmiset tappavat yhden Käärmeen olennoista, jolloin tämä joutuu etsimään uuden. Koska nämä parantavat olennot ovat harvinaisia, niitä ei löydy helposti ja tästä alkaa seikkailu eri kyliin ja ympäristöihin, joihin liittyy tappelua, suostumuksellista täysikäistä heteroseksiä, pedofiliaa, radioaktiivisuutta ja avaruusolioita. 

Romaanin idea ja maailma ovat todella mielenkiintoisia, mutta hahmot ja itse juoni olivat todella tylsiä, että luin vaivalla. Kirjan maailma kuvaillaan sen verran säästeliäästi, että en heti tajunnut sen sijoittuvan meidän maailamme ja sen ydinsodanjälkeiseen aikaan. Kirjailija herättikin tällä ripottelevalla kuvauksella mielenkiintoni. Kuitenkin fokus ei ole mystisissä avaruusolioissa, vaan hahmojen välisessä dynamiikassa, joka kuitenkin ei jaksanut kiinnostaa. Tämä romaani olikin aika epäonnistunut tapaus yhdistää fantasiaa ja scifiä. Pedofiliakin kuvailtiin lyhyesti, eikä se ollut mitään muuta kuin lyhyt juonikäänne, joka ei vaikuttanut oikein mihinkään. Hahmokin, joka sen kärsii ei muuttunut mielenkiintoisemmaksi tai personaalisemmaksi.  

Yhteenveto  

Vonda N. McIntyrerin ”Unikäärme” ei ole tylstä romaani, kyllä tässä tapahtuu kaikenlaista ja maailman kulttuuritkin ovat mielenkiintoisia, mutta eivät ainakaan minusta tarpeeksi mielenkiintoisia, ohuitten hahmojen ja juonen takia. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s