Kolkka

Maria Matinmikkon tänä vuonna julkaistu “Kolkka” on scifi-aiheinen runoromaani 

dsc_0359.jpg

Idea 

En oikeastaan kunnolla tajunnut mistä tämä romaani kertoo, mutta siinä seurataan ilmastonmuutoksen ja uusliberalismin tuhoamaa maailmaa, jossa toimittaja löytää omistuisen olennon, jota tämä hoitaa. Olento on jonkinlainen muotoaan muuttava karvainen hämähäkkipallo. 

En ole varma onko tämä olento vertauskuva tai todellinen, sen ymmärtän, että tämä on ajankuvamme satiitiiri, jossa globaali etelä on hirvittävien sotien ja suuryritysten riiston kohteena, samaan aikaan kun Suomessa rajat suljetaan pakolaisilta. Romaanissa pohditaan feministisiä identieettikysymyksiä ja rasismia. Erityisesti valkoista etuoikeutta, jossa ihminen voi vain olla kiinnittämättä huomiota maailman kauhuihin, koska ne koskevat pääson ulkomaisia köyhiä ruskeita ihmisiä, mutta samaan aikaan hyötyä taloudellisesti muun maailman riistosta. Kuitenkin koska koko romaani on kirjoitettu ihmeelliseen runomuotoiseen postmodernistiseen tajunnanvirtaan, en ole ollenkaan varma mitä oikein luin.  

Romaani koostuukin lyhyistä kappaleista, joihin on sekoitettu aikakautemme iskulaiseita ja hokemia, sekä etäännyttävään kieleen puettuja tapahtumia, kuten joukkoraiskauksia aiheuttavat rauhanturvaajat, jotka valloittivat maan, jota ei ole.  

Ehkä syy on minussa? Joko koska suomi ei ole äidinkieleni, en pysty ymmärtämään runoutta tai sitten omaan jonkinlaisen henkisen vamman, etten vaan pysty keskittymään runouteen samalla tavalla kuin tavanomaiseen proosaan. Onneksi romaani oli lyhyt, mutta silti putosin muutaman sivun jälkeen kärryiltä, enkä jaksanut pysähtyä jokaiseen sivuun miettimään, mitä oikein luin. Tämä ei olekkaan ihan se sopivin kirja luettavaksi junamaktalla.  

Yhteenveto 

Maria Matinmikkon “Kolkka” tuntui käsittelevän hyvinkin tärkeitä teemoja nyky-yhteiskunnastamme, mutta se selvästi kirjoitettiin vasemmistolaiselle, koska tässä heitetään feministisiä käsitteitä kuin ne olisivat itsestäänselvyyksiä. Mutta runomuoto on se suurempi kynnys, jota älyni ei kyennyt yllittämään. Vaikea sanoa onko hyvä vai huono romaani, kun en tajunnut sitä. Huonous minusta näkyy siinä, etten muista enää mitään koko kirjasta. Olisi pitänyt ottaa muistinpanoja tai alleviivata tärkeitä kohtia, myöhempää tarkastelua kohtaan. Harvoin kuitenkin teen niin romaaneille, kun tärkein pointti aina jää mieleen. Tässä ei kuitenkaan niin tapahtunut.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s