Energia, evoluutio ja monimutkaisen elämän alkuperä

Nick Lanen “Elintärkeä kysymys: Energia, evoluutio ja monimutkaisen elämän alkuperä” (oma suomennos) on vuonna 2015 julkaistu tietokirja, jossa analysoidaan, mitä tällä hetkellä tiedämme Maa-planeetan elämän synnystä ja kehityksestä. 

dsc_0385.jpg

Idea 

Lane heti paljastaa, että kaikki mitä opin lukiossa mikrobiologiasta ja evoluutiosta on vanhentunutta ja väärässä. Viimeisemmät tutkimukset ovat osoittaneet, ettemme tarkkaan tiedä, miten elämä syntyi ja kehittyi? Esimerkiksi teoria siitä, että solu kehittyi eri mikroeliöitten symbioosista ei ole voitu todentaa. Kirjailija myöntääkin, että tällaiset ammottavat aukot tieteessa, herättävät monissa halun nostaa kädet ilmaan ja ylistää Jumalan ikuista viisautta. Kuitenkin evoluutiobiologit ovat kunnianhimoisempia, ja tämä kirja käsitteleekin heidän tutkimuksia, ratkaistaakseen yhden planeetamme suurimmista mysteereistä. Koska aidossa tieteessä on voitava selittää koko looginen ketju, jolla teoria toimii, eikä vain alkaa kysymyksellä ja päättyä vastaukseen. On osoittava kertoa kaikki askeleet, joilla evoluutio on muovannut ensimmäisen arkeonin ja siitä yksisoluisen bakteerin?  

Kirjassa käsitellään niin mikrobiologiaa, genetiikkaa kuin fysiikkaa, opettaen lukijalle, miten erilaiset ei-elävät elementit ja fysiikan ilmiöt voivat täydellisisstä olosuhteissa yhdistyä muodostaakseen biologista elämää. Kauhistuttavin havainto onkin tässä kirjassa, että elämän syntyminen on niin epätodennäköistä, että monet ovat arvelleet sen tapahtuneen täysin vahingossa planeetallamme. 

Mielenkiintoista onkin kirjailijan tapa esitellä erilaisia evoluutioteorioita, joista monet ovat tuttuja, vain jotta hän osoittaa niitten olevan väärässä. Kuten kirjailija kuvaakin, lukijalle tulee mieleen ahdistava labyrintti, jossa väärä käännös johtaa umpikujaan ja takapakkiin. Vaikka tämä kirja on äärimmäisen naturalistinen, kirjailijalla ei keksi muita tapoja kuvata populaaristi mikrobiologian ilmöitä, muuten kuin käyttämällä Raamatun vertauskuvia. Tämä kirja ei ole kristityn kirjoittama, vaan ateistin, mutta silti runsas viittaus Raamattun, antaa lukijalle kuvan, että ehkä kristittyjen pyhä kirja sisältää kätkettyjä viittauksia evoluutioon. Eli sen sijaan, että Jumala olisi kuudessä päivässä luonut maailman, hän loi ne luonnonlait, jotka muovasivat todellisuuden ja elämän juuri sellaiseksi kuin se nyt on.  

Mielenkiintoista onkin kirjan johtopäätös, että elämän määritelmä on tiettyjen neutronien jatkuva liike proteiineissa. Kun eliö kuolee, tämä liike siirtyy johonkin muuhun elävään aineeseen, kunnes universumin lämpökuolema lopettaa ne lopullisesti. Riippuen lukijan tulkinnasta, nämä neutronit voivat olla myyttinen ikuinen sielu tai osoitus, ettei elämä ole muuta kuin tiettyjen tajuttomien aineitten yhdessä muodostava kokonaisuus, joka lyhyesti muodostavat tietoisuuden, vain jotta siirtyvät muualle. Joko elämällä on jokin ikuinen merkitys tai sitten ei. Ajattelumme on vain kosmista sattumaa, joka universumin perspektiivistä on millisekunnin mittainen välähdys jättiläismäisessä pimeässä tyhjyydessä. 

Ongelmia 

Tämän kirjan suurin ongelma on sen vaikea tekninen kieli. Vaikka kirjailija yritti kirjoittaa mahdollisimman selkeän teoksen maalikoille, en pysynyt suurimmaksi osaksi perässä, vaan putosin kärrystä monet kerrat. Erityisesti fysiikkaa käsittelevitä osiot olivat todella vaikeaselkoisia. Pahempaa ovatkin lukuisat evoluutiobiologian tekniset termistöt, jotka avaavasta selityksestä huolimatta, oli vaikea muistaa.  

Tämä kirja yrittääkin olla yhtä helppolukuinen kuin eläintieteilijä Richard Dawkinsin samanaiheiset kirjat (jotka Lane kumoaa vanhentuneiksi), mutta epäonnistuu siinä. Dawkins vain jotenkin osaa välittää monimutkaisia evoluutiobiologisia teorioita paremmin.  

Yhteenveto  

Nick Lanen  “The Vital Question: Energy, Evolution, and the Origins of Complex Life” on hyvä kirja päivittämään tietämyksesi evoluutiobiologiasta, mutta se ei ole kaikista helppolukuisin kirja, sen uskonnollisesta runollisuudesta huolimatta. Tämä on kirja, joka vaatii keskittymistä lukijalta, mutta palkintona on suurempi tietoisuus planeetamme kehityksestä. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s