Mort

Terry Pratchettin “Mort” on vuonna 1987 julkaistu fantasiaromaani Kuoleman oppipojan seikkailuista. 

DSC_0378

Idea 

Mort on nuoren miehen nimi, joka elää jättiläismäisen elefantteja kantavan kilpikonnan päällä olevassa kiekkomaailmassa. Tässä fantasiamaailmassa, jossa on omat fysiikan lait ja ihmeelliset olennot, tämä nuorimies päätyy Kuoleman oppipojaksi. Kuolema on tässä romaanissa myyttinen olento, jolla kuitenkin on eksistentiaalinen kriisi ja sen vuoksi hän yrittää opettaa Mortille ammatin taidot ja samalla parittaa tämän adoptoidun ihmistyttärensä kanssa. Tästä alkaa perverssin ja hauskan seikkailun johon liittyy poliittinen valtakamppailu, rinnakkaistodellisuuksia ja pohdintoja elämän tarkoituksesta.  

Mikä tekee tämän romaanin huumorista hyvää on se, ettei se ole niinkään satiiri fantasiagenren kliseistä, vaan tässä luodaan kokonaan oma maailma, jossa on tarkat säännöt, vaikkakin naurettavat sellaiset. “Mort” onkin kokoelma satiireja ja parodioita monesta asiasta kulttuurissamme, mutta jotka on upotettu tarinan kerrontaan niin hyvin, ettet tunne lukevasi vain sarjan erilaisia sketsejä, vaan ihan oikean ja omalaatuisen juonen, joka on arvokas itsessään, ilman vitsejäkin.  

Ongelmia 

Ainoa ongelma tässä romaanissa on se, että sen kieli on liian modernia makuuni. Vaikka moderni kieli tekee romaanista mukaansatempaavan, niin se rikkoo illuusion fantasiamaailmasta. Vaikka kuinka inhoan Tolkienin “Taru sormusten herrasta” (1954- 1955) kirjasarjaa, se sentään kirjoitettiin kielellä, joka kestäisi aikakausia, eikä olisi riippuvainen nykyajan konsepteista. Pratchet ei tällaisestä välitä, vaan hänen romaanissan hahmot käyttävät kristinuskoon viittaavia ilmaisuja, vaikka kiekkomaailmassa ei sellaista uskontoa ole! Sama ovat viittaukset nykyajan konsepteihin, joita ei pitäisi olla keskiaikaisessa fantasiamaailmassa. Tällainen rikkoi illuusion, että olin lukemassa kertomusta toisesta todellisuudesta, mikä on selvästi romaanin tarkoitus. Mutta jos ei välitä tällaisista pikkujutuista, niin on tämä muuten loistava romaani.  

Vaikutteita? 

Vaikka siitä on melkein kymmenen vuotta, kun kuulin ensimmäisen kerran Terry Pratchettin kirjoista, en koskaan ennen tarttunut niihin. Miehen suomennettujen teosten kannet olivat niin rumia, ettei kiinnostanut. En pidä kovinkaan paljon fantasiasta enkä lukea huumoriteoksia. Mutta jatkuvasti sain kuulla kaikki nämä vuodet, miten nerokkaita jäbän kirjat olivat, että oli pakko ruksata pari teosta lukulistaan ja katsoa, onko hän oikeasti niin hyvä kuin luvataan? Vastaus on, että kyllä! Nauroin ääneen tämän kirjan sarkastisille vitseille, jotka kulkivat monissa tasoissa. Lukiessaan tätä, tuli mieleen rakas Douglas Adamsin “Linnunradan käsikirja liftareille” (1979- 1992) kirjasarja, joka innosti minua lukemaan kunnon kirjoja. Kiinnostuinkin ottamaan selvää kuka vaikutti toiseen vai vaikuttiko mitenkään? Mielestäni ei voi sattumalta kaksi samankaltaista kirjallista tyyliä syntyä täysin eristyksissään toisistaan. Googlataessa aiheesta löysin William Hughesin artikkelin http://www.avclub.com:issaTerry Pratchett was fantasy fiction’s Kurt Vonnegut, not its Douglas Adams” vuodelta 2015, jossa tämä toteaa, että Pratchet otti alun perin vaikutteita Adamsilta, jonka tämä tunsi henkilökohtaisesti kirjoittaessan ensimmäisiä romaanejaan, mutta kirjailija loi lopulta oman tyylinsä, joka ei ole yhtä ateistisen nihilistinen kuin Adamsin. Jos joku olisi kertonut minulle noin kymmen vuotta sitten, että Pratchetin tyyli muistuttaa Adamsin, olisin tarttunut välittömästi hänen kirjoihinsa, vaikka kuinka en pidä fantasiakirjallisuudesta. Onneksi lopulta tartuin ja toivottavasti ehin lukea kaikki hänen kirjansa, ennen kuin oma elämäni päättyy. 

Yhteenveto  

Terry Pratchettin “Mort” on nerokas fantasiakirja, joka onnistuu kantamaan itseään siitä huolimatta, ettei pidä fantasiasta tai ole lukenut muita teoksia. Pratchetin huumori onkin lähes itsenäistä olemassaolevista kulttuuriviittauksista, vaikka niitäkin on. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s