Riivaus: romanttinen kertomus

A.S. Byattin “Riivaus: romanttinen kertomus” on vuonna 1990 julkaistu romaani joukosta kirjallisuustutkijoita, jotka yrittävät löytää todisteita 1800-luvulla kuolleen runoilijan salaisesta rakkaussuhteesta.

Idea

Kirjassa seurataan brittiläisiä ja amerikkalaisia kirjallisuustutkijoita, jotka yrittävät löytää kadonnutta kirjeenvaihtoa merkittävästä runoilijasta. Romaanin päähenkilöt ovat nuoria brittiläisiä tutkijoita, jotka haluavat saada kunniaa löydettyään merkittävän rakkaussuhteen, joka oli jätetty huomiotta aiemmasta runoilijan elämäkerroista. Vastustajina on kuitenkin amerikkalainen tutkija, joka haluaa säilyttää runoilijan imagon rehtinä aviomiehenä.

Etsiessään kadonneita kirjeitä pitkin runoilijan elossa olevien sukulaisten kellareissa, brittiläiset tutkijat rakastuvat, luoden oman pienen konfliktin. Samalla romaani siirtyy itse kadonneitten kirjeitten maailmaan, paljastaen monimutkaisen ja dramaattisen salarakkaussuhteen, joka tällä 1800-luvun runoilijalla oli.

Romaanissa käsitelläänkin perinteisten kirjallisuustutkijoitten ja feminististen kirjallisuustutkijoitten välistä akateemista konfliktia sekä tieteen ja kansallisen kulttuuriomaisuuden kaupallistamista. Tarina oli oikein viihdyttävä ja herttainen, mikä tekikin tästä oikein mukavaa luettavaa. Erityisen mielenkiintoista olivatkin feminististen kirjallisuustutkijoitten keskustelut runoilijan elämäkerran faktoista ja heidän omista yrityksistä kehystää kyseinen taiteilija feministisen linssin läpi. Samalla perinteisten kirjallisuustutkijoitten sovinismi on osa romaanin konfliktia.

Ongelmia

Oikeastaan tässä romaanissa ei ollut mitään vikaa, mutta ei tämä mikään mestariteos ole. ”Riivaus” tuntuikin kevyeltä viihteelliseltä romanttiselta romaanilta, johon oli sekoitettu akateemisen maailman arkiset konfliktit. En ihan tiedä, miksi otin tämän teoksen lukulistaan, koska ei tässä mitään kovin mullistavaa tai erikoista ollut.

Yhteenveto

A.S. Byattin “Riivaus: romanttinen kertomus” on ihan hyvä romaani, mutta ei mitään erikoista, jos ei nyt laske feminististen kirjallisuustutkijoitten kiistoja. Ehkä tämä kirja olikin jossain feministisen kirjallisuuden listassa ja sen vuoksi otin sen luettavaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s