Lempeät silmät

Olin opiskelijabileissä, kun kaverini Toni Saarinen kertoi omituisesta baaritapaamisesta, jossa hänelle ennestään tuntematon vanhempi humalainen nainen, kertoi Saarisella olevan ”Lempeät silmät” ja jossain välissä tämä alkoholin suurkuluttaja haukkui Saarista vantaalaisuudesta.

Tapaus järkytti Saarista ja seuralaisia niin paljon, että he saivat inspiraatiota kirjoittaa silmäteemaisen novellikokoelman! Tästä syntyikin Silminnäkijät kollektiivin ”Lempeät silmät” (ei oikea ryhmittymä) novellikokoelma.

Idea

Jokainen lyhytkertomus käsittelee jollain fantastisella tavalla käsitettä ”Lempeät silmät”, mikä luokin hyvin eriskummallisia, kauhistuttavia, hauskoja ja jopa metafyysisiä kertomuksia avaruusolioista, roboteista, muinaisista hirviöistä ja sen sellaisia tapauksista. Välillä silmät ovat vertauskuva, välillä kirjaimellisia silmämunia, joita pyöritellään, postitetaan, vaihdetaan tai aiheuttavat sanoinkuvaamatonta tuhoa!

Kirjan tunnelma onkin sekoitusta todella perverssiä huumoria ja mystistä kauhua, jonka lähin mieleen tuleva rinnastus olisi Antti Salmisen vuonna 2014 julkaistu romaani ”Lomonosovin moottori” ja lovecraftilainen Paavo Väyrynen-antologia ”On suurten muinaisten aika” (2012)

Sekaan on vielä heitetty uskontotieteen väitöstutkija Essi Mäkelän näkemys koko ”lempeät silmät” tapauksen uskontotieteellisteoreettinen diskurssianalyysi. Eli tämä ei ole vain todella punk-henkinen DIY kauhuhuumorizine, jostain humalaisesta baaririidasta, vaan myöskin osittain tietokirja!

_20191201_144915.JPG
Kirjan takakannessa on taitelijan näkemys lempeästä silmästä.

Ongelmia

Ei sellaisia ole, eikä se johdu siitä, että tunnen kirjoittajan ja inspiraation lähteen lempeät silmät tai siitä, että sain ilmaiseksi tämän kulttuurituotteen. Syy johtuu tarinoitten iskevyydestä ja lyhyydestä sekä tietenkin suuresta kokeellisuudesta.

Rakastan tällaisia teematyyppisiä kertomuksia, erityisesti jos niihin sekoitetaan avaruusolioita ja muita perversioita. Toki tämä teos ei ole kaikille, kun se perustuu eräänlaiselle sisäpiirivitsille, mutta suomalaisen kirjallisuuden hämäristä tapauksista kiinnostuneille, tämä on oiva lisäys kokoelmaan!

Yhteenveto

Silminnäkijät kollektiivin ”Lempeät silmät” on kerta kaikkiaan vastenmielinen ja perverssi novellikokoelma yhden opiskelijan elinten rauhoittavasta vaikutuksesta runsaan alkoholikulutuksen jälkeen, mutta juuri sen takia niin hyvä! Koko baarivälikohtaus on osa teosta ja ilman sitä se on vain todella omituinen kokoelma lyhyitä kertomuksia, jotka leikittelevät scifin, fantasian ja arkirealistisen kauhun kanssa, jotka painettiin A4-paperille. Toki ilman kontekstiakin saan tämän teoksen kuulostamaan siistiltä, mutta en olekaan täysin normaali.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s