Avaruusooppera

Douglas Adamsin “Linnunradan käsikirja liftareille” on ensimmäinen kirja, joka innosti minua lukemaan kirjoja harrastuksena. Ennen sitä luin vain runsaasti kuvitettuja ja niukkatekstisiä lasten kirjoja. 

Olin nähnyt Garth Jenningsin vuonna 2005 ohjaaman elokuvaversion, josta en pitänyt kovin paljon, mutta se oli tarpeeksi viihdyttävä, että se jäi mieleen. Satunnaisesti näin kirjakaupassa kirjasarjan ensimmäisen osan ja näytin sen äidilleni. Äitini sanoi, että kannattaa lukea kirjaversio, koska kirjat ovat aina parempia kuin niistä tehty elokuva. 

Jokin kolahti minuun ja päätinkin lukea kyseisen teoksen, vaikka siinä ei ollut yhtäkään kuvaa. Ekasta sivusta lähtien teos imaisi minut maailmaan, jota en tiennyt olevan olemassa. Maailmankuvani laajentui äkillisesti teoksen vuoksi. Ensimmäistä kertaa elämässäni törmäsin lukuisiin fysiikan teorioihin, filosofisiin konsepteihin ja brittiläiseen huumoriin. Tunsin lähes fyysisesti, että mieleni oli rikastumassa 

Innostuin suuresti koko sarjasta, jonka luin melkein peräkkäin. Olin niin innostunut “Linnunradan käsikirja liftareille, että kerroin siinä olevista ideoista ja konsepteista vanhemmille ja he kannustivat minua lukemaan lisää 

Tästä alkoikin hidas kehitys kohti nykyistä runsasta lukemista. 

Douglas Adamsin tuotanto onkin siitä lähtien ollut läheinen ja mittapuu täydelliselle romaanille. Kuitenkin Adamsin tyyli on vaikea jäljitellä. Ainoa, jonka olen nähnyt kirjoittavan yhtä hyvin ja samalla tyylillä on kuuluisa fantasiakirjailija Terry Prachet. 

Samaa yritti vuonna 2018 Catherynne M. Valente scifiromaanillaa “Avaruusooppera” (oma suomennos)  

Kyseinen romaani kertoo ihmiskunnasta, joka joutuu tahtomattaan osallistumaan galaktiseen musiikkikilpailuun, jossa jokainen sivilisaatio yrittää todistaa omaavansa tarpeeksi korkean tajunnan, ollakseen osa suurta tähtien välistä liittoumaa. Planeetta, joka häviää euroviisuja muistuttavan galaktisen kisan, tuhotaan. 

Panokset ovat suuria ja lähes tuntematon rock-bändi valitaan edustamaan maapalloa. Tarinan sankari on ei-binäärinen maahanmuuttajataustainen brittiläinen muusikko, joka joutuu kamppailemaan sekä erilaisia avaruusolioitten juonitteluja, että omien epävarmuuksiensa vastaan. Tästä alkaakin hullunkurinen tarina kummallisista avaruusolioista, oudoista musiikkiesityksistä ja risteävien vähemmistöidentiteettien välisistä konflikteista. 

Asetelma ei ole kovin omaperäinen, koska Justin Roilandin ja Dan Harmonin “Rick and Morty” animaatiosarjan, vuoden 2015 tuotantokauden episodissa “Get Schwifty” esitettiin samanlainen avaruuseuroviisukonsepti.  

Hahmon sukupuolitausta onkin se omaperäisin elementti, josta kuvittelisi syntyvän nerokas romaani, mutta kirjailijan yritys matkia Linnun radan käsikirja liftareille –romaanin kerrontatyyliä menee överiksi.  

Avaruusoopperassa vitsejä paukutetaan niin tiheään, ettei varsinaiselle juonelle ole paljon tilaa. Puolet romaanista käsitteleekin erilaisia avaruusolioita ja niitten hulluja historioita, joitten välissä sitten seurataan ihmiskuntaa edustavan bändin yritystä säveltää täydellinen hittibiisi, joka pelastaisi meidät.  

Päähahmonkin hybridi-identiteettiä ei käsitellä ollenkaan syvällisesti, vaan melkein sivumennen mainitaan hänen ei-binäärinen sukupuoli-identiteettinsa ja sen tuottaman monimutkaisen rakkauselämän sekä hänen pakistanilaistaustansa.  

Jos romaani olisi syventynyt siihen, miten tämä risteävät vähemmistöidentiteetti vaikuttavat hahmon maailmankuvaan ja musiikkiin, tämä tarina galaktisesta euroviisusta voisi olla jopa mielenkiintoista luettavaa. Sen sijaan kirjailija yrittää vetää samanlaisia vitsejä omituisista avaruusolioista kuin Douglas Adams, antaen hyvin väsähtäneen lukukokemuksen. Samankaltaisia vitsejä on jo nähty, onko jotain uutta? 

Catherynne M. ValenteninSpace Opera” on välillä hauska romaani, mutta juonena se on hyvin ontto. Enemmänkin tuntui siltä, että olin lukemassa sarjan sketsejä kuin oikeaa kunnon yhtäjaksoista tarinaa.  

Se, että liimaa päälle vähemmistötaustaisen hahmon ei tee vielä tarinasta omaperäistä tai mielenkiintoista.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s