Globalisoitunut äärioikeisto

Moderni äärioikeisto on nykyään globaali internetin takia. Samat teemat ja salaliittoteoriat toistuvat niin Suomessa, Yhdysvalloissa kuin Brasiliassa.

Suomalainen uusnatsijärjestö Solediers of Odinon (SOO) on hyvä esimerkki äärioikeiston globalisoitumisesta: Järjestön nimi on kirjoitettu englanniksi ja sen tunnuksena on skandinaavinen viikinkijumala. SOO onkin levinnyt useisiin maihin, kuten kaikki pohjoismaat, Kanada, Australia ja jopa pari vuotta sitten Brasiliaan! Jälkimmäisessä liike ei kuitenkaan menestynyt, koska Etelä-Amerikassa on muslimipakolaisista kova puute.

Mutta toisin kuin 30-luvulla, ei ole olemassa yhtä suurta johtajaa ja tämän manifestia, jota äärioikeistolaiset puolueet ja ryhmittymät seuraavat. Jotenkin viimeisessä vuosikymmenessä, samat ideat ovat levinneet eri puolille maailmaa, lähes toisistaan riippumattomasti, eri lähteitä pitkin, muodostaen melko yhtenäisen ideologisen korpuksen.

Brasiliassa “trooppiseksi Trumpiksi” kutsuttu presidentti Bolsonaro on uuden globaalin äärioikeiston jäävuoren huippu: hän on vakaumuksellinen kansallismielinen “antiglobalisti”, joka vihaa naisia, vähemmistöjä, kulttuurimarxilaisia ja luonnonsuojelua sekä kieltää ilmastonmuutoksen. Bolsonaro on avoimesti halveksinut demokratiaa ja kertonut ihailleensa Brasilian sotilasdiktatuuria. Noustessa presidentiksi Bolsonaro julisti hänen hallintonsa tehtäväksi tuhota kommunismin, kulttuurimarxilaisuuden ja globalismin.

Brasiliassa ei ole ollut merkittävää kommunistista liikehdintää sitten 70-luvun. Kulttuurimarxilaisuus ja globalismi ovat taas äärioikeistolaisia maailmanhallintamyyttejä, vailla todellisuuspohjaa. Kuitenkin nämä uskomukset kuuluvat nykyisen globaalin äärioikeiston keskeisiin oppeihin.

Havainnollistaakseen, miten nykyäärioikeisto on samanlainen kaikkialla maailmassa, riippumatta kulttuurisista ja maantieteellisistä eroista, analysoin brasilialaisen “Meteoro Brasil” nimisen kollektiivin kirjoittamaa tietokirjaa, jossa kumotaan Bolsonaron hallinnon hovi-ideologin Olavo de Carvalhon idoita.

Meteoro Brasil on kulttuuriin ja filosofiaan keskittyvä kollektiivi, joka tuottaa portugalinkielisiä videoita erilaisista aiheista. Bolsonaron valtaannoususta lähtien, Meteoro Brasil on keskittynyt vastustamaan uutta hallitusta, purkamalla sen propagandan valheita.

Meteoro Brasilian kirjan otsikon suomentaminen on todella hankalaa, mutta se olisi “Kaikki oppimasi, mitä sinun piti unohtaa, tullaksesi idiootiksi”. Se ei vain ole perinteinen debunkaus-kirja, jossa osoitetaan äärioikeistolaisen maailmankuvan harhaisuuden, mutta syvä analyysi sen ideoitten alkuperistä ja, opas oikean tiedon jäljille.

DSC_0976

Kirjassa paljastuu, että brasilialainen äärioikeisto on lainannut ideansa amerikkalaisesta äärioikeistosta, joka taas on omaksunut ne eurooppalaiselta uusoikeistolta.

Olavo de Carvalho globalisaation tuote: brasilialainen astrologi ja entinen kommunisti, joka radikalisoitui äärioikeistoon Yhdysvalloissa. Kyseisestä maasta käsin Carvalho on YouTube-luentojen kautta radikalisoinut miljoonia brasilialaisia fanaattisiksi kansallismielisiksi “antiglobalisteiksi”.

Globalismi on äärioikeistolainen salaliittoteoria, jonka mukaan maailman juutalaistaustaiset suurkapitalistit edistävät kommunismia kulttuurimarxilaisuuden kautta. Salaliittoteorian alkuperä on Meteori Brailian mukaan Natsi-Saksan ”kulttuuribolsevismi” salaliittoteoriassa, jonka mukaan juutalaiset hallitsevat maailmaa ja pyrkivät edistämään kommunismia jazz-musiikilla ja abstraktilla taiteella.

Kulttuurimarxilaisuus on salaliiton mukaan kommunismia, jossa korostetaan kulttuurin muuttamista kommunismille suosiolliseksi, väkivaltaisen vallankumouksen tai talousuudistusten sijaan. Kulttuurimarxilaisuuteen kuuluu homoseksuaalisuuden, maahanmuuton, feminismin ja veganismin edistäminen. Lopullinen päämäärä on luoda globaali kommunistivaltio, jossa rikkaitten juutalaisten pääoma on turvassa vapaalta markkinataloudelta ja kristilliseltä moraalilta.

Suomessa kyseiseen salaliittoteoriaan uskovat esimerkiksi Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen ja kasvatustieteilijä Tapio Puolimatka.

Meteoro Brasilian mukaan eurooppalainen uusoikeisto (ransk. Nouvelle Droite) tai populaarimmin “gramskilaiseksi äärioikeistoksi” kutsuttu liike, on uusfasistinen aatesuuntaus, joka hylkäsi perinteisen fasismin avoimen rasismin ja juutalaisvastaisuuden, korvaten sen islamin- ja maahanmuuttovastaisuudella.

Taktiikoiltaan uusoikeistolaiset eivät tavoittele avoimesti diktatuuria, eivätkä hyödynnä paramilitaarisia katutappelujoukkoja. Sen sijaan uusoikeisto on tiukasti sitoutunut demokraattisiin vaaleihin ja monipuoliseen propagandaan, jonka tavoitteena on muuttaa vallitseva kulttuuri suotuiseksi äärioikeistolle.

Uusoikeiston teesin mukaan valtaan ei nousta vallankaappauksella, vaan muuttamalla kulttuurin. Uusoikeistolaiset uskovat, että näin kommunistit valloittivat maailman, joten hekin voivat tehdä samoin.

Kuitenkin Meteoro Brasil kollektiivin kirjoittajat menevät syvemmälle, paljastaen että uusoikeiston ideoitten alkuperä ei ole niinkään suoraan Natsi-Saksan ja fasistisen Italian ideologioissa, vaan syvemmässä ja vanhemmassa ideassa, jota kutsutaan “perenniaalismiksi”.

Perennialismi on filosofinen idea, jonka mukaan tietyt ajatukset toistuvat historiassa aikakaudesta ja kulttuurista riippumatta, ikään kuin ne olisivat jonkun metafyysisen tahon (jumala) ihmisten perimään istuttamia. Tämä tarkoittaa, että on olemassa yksi ja ainoa tapa järjestää yhteiskunta ja havainnoida todellisuus ja siitä poikkeaminen aiheuttaa vain ongelmia.

Toisin kuin perinteinen fasismi, perennialismissa ei uskota, että olisi olemassa ihmisryhmien välillä merkittäviä biologisia eroja, vaan kaikissa ihmisissä on sisimmässään samat ideat maailmasta, mutta kulttuuri ja historia ovat ne ajan mittaan vääristäneet. Perennialismissa ei uskota tasa-arvoon, vaan henkiseen hierarkiaan, jossa kaikista henkisesti valaistuneemmat yksilöt ovat oikeutettuja johtamaan heitä spirituaalisesti alempia.

Perennialistien tavoite onkin rakentaa yhteiskunta hindulaisen kastijärjestelmän pohjalta ja korvata maalliset lait, myyttisillä soturikoodistoilla ja vahvalla jumalauskolla.

Vaikka perennialismi ei ole rasistinen ideologia, sen kannattajat uskovat, että valkoiset ihmiset, erityisesti taloudellisesti ja poliittisesti menestyneet valkoiset ovat yhteiskunnan huipulla, koska he ovat henkisesti ylempiä kuin köyhyydessä elävät.

Meteoro Brasilian kirjoittajat kertovat, että perennialismin poliittinen sovellus on Traditionalismi. Olen kertonut tässä blogissa lukemattomia kertoja Traditionalismista, joten lyhyesti sanottuna se on sekoitus fasismia, intialaista kastijärjestelmää ja katolilaisuutta.

Brasilialainen äärioikeisto pohjustaa koko maailmankatsomuksensa perennialismiin ja niin amerikkalainen alt-right sekä suomalainen äärioikeisto. Esimerkiksi Suomen Sisu on julistanut olevansa Traditionalismia ja rotupuhtautta kannattava järjestö.

Koska Brasilia on ollut monietninen yhteiskunta sen kolonisoimisesta lähtien, brasilialainen äärioikeisto ei ole yhtä rujon rasistinen kuin amerikkalainen ja suomalainen. Maahanmuutto Brasiliaan on lähes olematonta, jos ei lasketa Venezuelasta ja Haitista pakenevia ihmisiä. Brasilia on niin valtava maa, etteivät nämäkään maahanmuuttoaallot ylitä kansallista tietoisuutta. Brasilialaiselle äärioikeistolle rasismi muuntuukin enemmänkin nykyisen status-quon puolustamiseen. Eli etnisten vähemmistöjen pitäminen köyhänä, kouluttamattomana ja kaukana politiikasta.

Brasilia on yksi maailman epätasa-arvoisimmista valtioista. Maassa on samaan aikaan ihmisiä, jotka ovat niin rikkaita, että he matkustavat joka päivä helikopterilla töihin ja ihmisiä, jotka ovat niin köyhiä, että he kuolevat nälkään. Brasilialaiselle äärioikeistolle tämä on ideaali tila, koska nälkään kuoleva on vain henkisesti vajavaisempi kuin helikopterilla matkustava liikemies. Köyhyyden poistaminen on vain kommunistien salajuoni tuhotakseen luonnolliset hierarkiat.

Perennialismin konservatiivinen käsitys ikuisista totuuksista luokin totalitaristisen kehyksen, jossa kaikki sen ideoita vastaan olevat asiat on oltava automaattisesti väärässä. Tällöin salaliittoteoriat, valeuutiset ja lähes stalinistinen poliittinen häikäilemättömyys ovat psykologisia keinoja suojella omaa ideologiaa todellisuudelta. Kun tietää totuuden etukäteen, sen eteen voi tehdä mitä tahansa, kuten valehdella, vääristellä faktoja ja yksinkertaisesti keksiä myyttejä oikeuttamaan sen.

Kirjailijoitten mukaan uusoikeiston ideat ovat levinneet ympäri maailmaa juuri internetin takia. Salaliittoteoriat perustuvat vuorovaikutukseen, jossa puhuja ja kuulija muodostavat yhteisön, jossa yhteinen kokemus on usko totuuden etsimiseen.

Tieto siitä, että tietää enemmän kuin ympäröivä yhteiskunta on voimaannuttava kokemus. Internet perustuu myöskin vuorovaikutukseen, olitpa chatissa, keskustelupalstassa tai somealustassa, yhteisöllisyys syntyy kommentoinnin kautta. Lukijat ja nettivideoitten katsojat voivat olla yhteydessä suoraan salaliittoteoreetikon kanssa, muodostaen parasosiaalisia suhteita. Tarkoittaen että kuulija ja puhuja kokevat muodostaneet intiimin yhteyden toisiinsa, vaikka eivät koskaan olisikaan keskustellet suoraan toistensa kanssa tai tavanneet internetin ulkopuolella.

Populismi perustuu samankaltaiseen kokemukseen, joten internet on luonut nykyaikana juuri oikeat olosuhteet äärioikeistolaisten ideoitten globaaliin leviämiseen.

Meteori Brasilin kirja lainaa paljon politiikantutkija Steven Levitskyn teesejä, perustellakseen että äärioikeistolaista retoriikkaa on otettava tosissaan, eikä “tunnesanoina” tai vertauskuvina. Se, mitä äärioikeisto uhkaa tehdä, se myös toteuttaa.

Kirjan kontekstin nähden kirjailijat ovat oikeassa, koska Bolsonaro lupasi polkea alkuperäsikansojen ja sekuaalivähemmistöjen oikeuksia ja hän on aktiivisesti pyrkinyt niitä toteuttamaan. Pahin lupaus, mitä Bolsonaro ei ole onneksi saanut aikaan on lakkauttaa kaikki kansalaisaktivismi. Samaa on tehnyt presidentti Trump, joka jo hallintonsa ensimmäisissä viikoissa pyrki toteuttamaan vaalilupauksiaan, jopa ne rasistisemmat.

Levinskyn mukaan fasismi ei ole ideologia, vaan metodi. Suurin osa fasismia käsittelevistä teorioista onkin yksimielisiä siitä, ettei fasismi olekaan ideologia, vaan juurikin asenne, psykologinen sairaus tai metodi. Sen vuoksi on turhaa etsiä fasisteja tarkastamalla onko ihmisillä hakaristejä ja ruskeita paitoja. Nykyinen uusoikeisto, joka on nousemassa valtaan kaikkialla maailmalla käyttää fasistisia menetelmiä.

Esimerkiksi Brasiliassa äärioikeisto on hyökännyt mediaa, naisia, vähemmistöjä ja tiedettä vastaan. Siinä missä Suomessa perussuomalaisten tiedevastaisuus rajoittuu sen oppeja kyseenalaistavien tutkijoitten hyökkäämiseen, olivatpa he historioitsijoita tai terrorismitutkijoita, Brasiliassa hyökätään itse tieteellistä metodia vastaan.

Brasilialainen äärioikeiston tiedevastaisuus on mennyt niin pitkälle, että he uskovat maailman olevan litteä, ettei rokotteissa ole mitään hyötyä, evoluutio on valetta ja virvoitusjuomayhtiö Pepsi käyttää abortoituja sikiöitä makeutusaineena.

Brasiliassa äärioikeisto ei koostu enää marginaalissa elävistä hiippareista, vaan se on vallan kahvassa. Se on maan nykyinen eliitti. Brasilia tietenkin on köyhä maa, jossa koulutustaso on onneton verrattuna länsimaihin. Mutta jos liiteään maahan uskova äärioikeisto kykenee pääsevään vallan huipulle, mikä estää länsimaitten älykkäänpi äärioikeisto saavuttamasta samaa?

Globaalilla äärioikeistolla on yhteistä, että kaikki, mikä kyseenalaistaa äärioikeiston oppeja, on tuhottava ja korvattava sen omilla instituutioilla. Jos historia opettaa, että omaa maa on syyllistynyt räikeisiin ihmisoikeusloukkauksiin, toteuttaessa nykyisen äärioikeiston tavoittelemia asioita, historia on oltava väärässä ja sensuroitava. Jos media osoittaa, että äärioikeisto on väärässä, media on valetta, kommunistien propagandaa ja se on korvattava joukolla äärioikeistolaisia blogeja ja nettisivuja.

Esimerkiksi Suomessa on havaittu äärioikeistolaisia trollitilejä, joille kommunismin määritelmä on sen verran laaja, että jopa entiset perussuomaiset on takautuvasti syytetty kommunismin edistämisestä. Totalitaristiselle mielelle tällainen jatkuvasti vaihtuva vihollinen on hyödyllinen. Massoja voidaankin mobilisoida milloin mistäkin syystä tuhomanaan joukon erilaisia vihollisia, sen sijaan että pyrittäisiin ratkaisemaan yhteiskunnan ongelmat.

Meteoro Brasilin mukaan nykyinen äärioikeistolainen ideologia saa voimansa supersalaliittoteorioista. Nämä ovat valtavia koko todellisuutta kattavat salaliittoteoriat, jotka selittävät joka ikisen maailman ongelman jollakin yhdellä asialla.

Tunnetuin supersalaliittoteoria ovat liskomiehet. Mutta tämän kirjan mukaan globalismi on myöskin supersalalliittoteoria. Kuitenkin sana “teoria” ei tarkoita tässä tapauksessa tieteellistä teoriaa, vaan enemmänkin dogmaa.

Folkloristi Toni Saarinen käyttää mieluummin käsitettä maailmanhallintamyytti. Globalismi on maailmanhallintamyytti, jonka perusta on usko, ei faktat tai teoriat. Jos uskoo, että maailmaa hallitsevat kapitalistikommunistit, jotka yrittävät rakentaa diktatuuria voimaannuttamalla vähemmistöjä ja naisia, hallitsemalla yliopistoja ja mediaa, kaikki todisteet uskoa vastaan on oltava automaattisesti kommunistien propagandaa. Maailmanhallintamyytti onkin immuuni faktoille, koska kaikki faktat voi kuitata kommunistien propagandalla.

Tämä selittääkin miksi moderni äärioikeisto on niin fanaattinen, vaikka heillä ei ole mitään tarkkaa ideologiaa. Usko globalismin myyttiin on tarpeeksi, että he tekevät kaikkensa päästääkseen ja pysyäkseen vallassa.

Koska maailmanhallintamyytti selittää koko todellisuuden yhdellä ainoalla idealla, itse tieteeseen ei tarvitse turvautua, vaan se voidaan hylätä. Onhan tiede näille ihmisille kommunistien hallinnassa joka tapauksessa. Näin ainoa tiedon lähde ovat itse salaliittoteoreetikot, jotka omalla suurella nerokkuudella ovat ratkaisseet totuuden. Jos salaliittoteoreetikko itse ei keksi selitystä, internetin keskustelupalstojen “aivoriiheissä” voidaan kollektiivisesti keksiä selitys. Näin esimerkiksi Suomeenkin levinnyt pähkähullu Qanon salaliittoteoria syntyi.

Maailmanhallintamyyttejä onkin kutsuttu salaliittoteorioiksi, ilman teoriaa. Ei tarvita edes mitään monimutkaista loogista syy-seuraus-suhde rakennelmaa, kantaakseen ideaa. Pelkkä idea riittää.

Kirjan mukaan perennialismi omaksui maailmanhallintamyytit 1980-luvulla, koska se ei kyennyt enää oikeuttamaan itseään pelkällä ideologialla. Piti jotenkin saada nykymaailma vaikuttamaan pahemmalta kuin kastijärjestelmään ja perinteiseen arvoihin perustuva utopia. Myytit kommunistikapitalistien maailmanlaajuisesti salaliitosta orjuuttaa valkoinen, lihaa syövä heteromies ihmisoikeuksilla, rokotteilla ja ilmastonmuutoksella sopii tehtävään täydellisesti.

Brasiliassa tämä uusi äärioikeisto on uskaltanut mennä pidemmälle kuin länsimaissa. Brasilian äärioikeisto ei vain hylkää avoimesti tieteellisen metodin, totuuden etsimisen välineenä, vaan myöskin YK:n ihmisoikeusjulistuksen, jonka he kuittaavat kommunistien välineenä antaakseen vähemmistöille “ansaitsemattomia” oikeuksia.

Suomessa onneksi äärioikeisto häpeilee sen perverssimpiä uskomuksia, mutta Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari on jo julistanut, etteivät ihmisoikeudet kuulu kaikille. Samalla puolue on ehdottanut yliopistojen puhdistamisen koetuilta kommunisteilta.

Kuten tässä kirjassa todetaan, se mitä äärioikeisto uhkaa tehdä, se myöskin toteuttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s