Infomokratia

Malka Ann Olderin ”Infomokratia” (oma suomennos) on hyvin ajankohtainen romaani, joka kuvaa informaatioaikakauttamme mutta kärjistetymmin. Sitä ei voi sanoa ennustaneen tulevaisuutta, koska se julkaistiin vuonna 2016, jolloin jo tiedettiin somejättien voimista. Tietenkin ei vielä tiedetty vaalivaikuttamisen skaalasta, mutta teorioita teknologian massamanipulaatiosta oli jo olemassa.

Malka Ann Olderin romaani kertoo tulevaisuudesta, jossa kansallisvaltioita ei ole enää olemassa, on vain yksityisten yritysten hallitsemia franchise-valtioita, joissa kansa äänestää hallitukseen tietyn puolueen. Aitoa demokratiaa ei ole, on vain ”mikrodemokratia” mikä tarkoittaa paikallisvallan äänestämistä, mutta globaalista perspektiivistä suuryritykset ja markkinavoimat päättävät asioista.

Franchise-valtio tarkoittaa valtiota, joka on enemmänkin idea kuin fyysisesti yhtenäinen maantieteellinen entiteetti. Romaanissa yritysten hallitsemat valtiot ovatkin koko maailmaan ulottuvia pisrtaleisia valtasaarekkeita. Samassa maantieteellisessä alueessa onkin olemassa rinnakkain lukuisia valtioita, eri kulttuureista.

Mitään rajoja ei ole olemassa, mikä tarkoittaa, että ihmiset voivat kirjaimellisesti äänestää jaloillaan, siirtymällä toiseen valtioon, jossa heidän mielipiteillään on enemmän painoarvoa. Tämä on luonut ideologisesti ja etnisesti homogeenisia valtioita, jotka kuitenkin muodostavat tietyssä maantieteellisessä alueessa monikulttuurisen tilkkutäkin. Mutta tämä asetelma ei ole pysyvä, vaan väekä jatkuvasti muuttaa massoittaen edes takaisin, riippuen mitä vaaleja käydään.

Ajankohtaisuus Oldierin romaanissa syntyy sen hahmoista, jotka ovat puolueitten ja organisaatioitten tietotyöläisiä. Näitten tekniikkojen tehtävä on jatkuvasti kerätä erilaista verkosta saatavaa dataa, luodakseen äänestyskäyttäytymismalleja ja yksilöllisesti kohdistettua propagandaa.

Nykyään someyhtiöt keräävätkin hurjan määrän dataa käyttäjistään, jota on jo käytetty ihmismassojen manipuloimiseen. Oldierin kirjassa tämä on viety sen loogiseen äärimmäisyyteen, jossa kulttuurinen pirstaloituminen on luonut samaan aikaan yhdistetyn, että ääripirstaleisen maailman.

Kirjailija ei arvuuta luomaansa maailmaa, joka paikoin vaikuttaa utopialta ja toisaalta hirvittävältä dystopialta. Eri hahmot suhtautuvat siihen eri tavalla.

Kuitenkin ajankohtaisesta tulevaisuudenennustuksesta huolimatta Malka Ann Olderin ”Infomocracy” on heikko romaani. Minulla oli aika paljon vaikeuksia erottaa hahmot toisistaan ja näin tarinan seuraaminen oli melko vaikeaa. Mutta jos haluaa lukea, miten somejättien polarisoima maailma voi pahimmillaan muuttua, niin tämä on oikein hyvä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s