Fantasialiberalismia ja jumalten murhaamista

Brandon Sandersonin ”Usvasyntyinen” on vuonna 2006 alkanut fantasiasarja, joka kertoo pienestä joukosta vallankumouksellisia, jotka tappavat kirjaimellisen jumalan. Kuitenkin sarjan edetessä paljastuu, että jumalan tappaminen on aiheuttanut maailmanlopun alun.

”Usvasyntyinen” romaanisarja käsitteleekin samaan aikaan, miten toteuttaa ja turvata vallankumous, mutta myöskin minkälainen maailma olisi, jos jumalia oikeasti olisi olemassa ja heidät murhaisi?

Sanderson vaikuttaa kertovan allegorisesti Neuvostoliiton vallankumouksesta ja miksi se meni pieleen.

Teoksen myyntivaltti kuitenkin ovat ”usvasyntyiset” ihmiset, jotka metalleja manipuloimalla saavat supervoimia, joilla hyppiä, juosta ja tuhota viholliset uskomattomalla keveydellä ja nopeudella. Tämä taikuuselementti luo romaanissa todella vauhdikkaita toimintakohtauksia.

Tässä romaanissa sankarit ovat niin rujon realistisia ja verenhimoisia, että he kuulostavat Leniniltä tai Che Guevaralta. Mutta sarjan edetessä, vallankumous turvataan, viemällä uusi jumalaton tasavalta kohti liberaalidemokratiaa ja rakentamalla uuden valtionuskonnon kuolleen vallankumousjohtajan henkilökultin ympärille.

Mutta vuonna 2008 julkaistu sarjan viimeisin osa ”Ajan sankari” käsittelee, miten ensimmäisen kirjan vallankumous on luonut uuden uskonnon, joka ei ole enää itse vallankumouksen toteuttaneen etujoukon hallinnassa. Samalla kirjaimellisesti planeetta on hajoamassa, koska jumalan murhaaminen vapautti tämän hillitsemän rappion jumalan.

”Ajan sankari” muistuttaa vähän George R.R. Martinin ”Tulen ja jään laulun” sarjaa siinä, että tarinassa sankarien pitää samaan aikaan kamppailla reaalipoliittisia, että yliluonnollisia vihollisia vastaan. Tässä tapauksessa vastavallankumouksellisia, että stalinisteja muistuttavia ”kansalais” -liikettä vastaan ja vielä rappiojumalan yrityksiä kirjaimellisesti polttaa koko planeetta kaikesta elämästä.

”Ajan sankarissa” mätkitään niin ihmisiä, jumalia kuin erilaisia hirviöitä sekä yritetään löytää vastauksia erilaisista uskonnoista, päätyen siihen johtopäätökseen, että kaikki uskonnot ovat valheita, mutta ne kertovat samasta todellisuuden luonnetta koskevasta totuudesta.

Brandon Sandersonin ”Usvasyntyinen” on yksi parhaimmista fantasiasarjoista, joita olen lukenut. Se on samaan aikaan täynnä vauhdikasta toimintaa, että tiukkaa filosofiaa ja meidän todellisen maailmamme kommentointia. Suosittelen lämpimästi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s