Bolsonaron elämäkerta

Jair Messias Bolsonaro on Brasilian nykyinen presidentti. Miehen maailmankuvaa on kuvattu äärioikeistolaiseksi ja jopa fasistiseksi. Hänen kuuluisimmat saavutuksensa tähän mennessä ovat olleet Amazonasin sademetsän ennätyksellisen suuret metsäpalot ja hakkuut sekä koronaviruksen torjunnan laiminlyönti, joka on aiheuttanut jo melkein neljänsadantuhannen ihmisen kuoleman. Mutta kuka Bolsonaro on ihmisenä?

Otin luettavaksi toimittaja Clóvis Clair-Saintin kirjoittaman ”Bolsonaro, mies joka haastoi armeijan ja nyt demokratian” (oma suomennos) -elämäkerran.

Clóvis Clair-Saintin kirja julkaistiin vuoden 2018 vaalien aikana. Tarkoitus oli avata silloin presidenttiehdokkaana olevan Bolsonaron taustoja ja ajatuksia. Kirja on lyhyt (hieman yli sata sivua), mutta menee syvälle Bolsonaron poliittiseen elämään ja ajatuksiin. Kirjailijan asenne on puolueeton. Tämä oli erinomainen valinta. Kirja ei saarnaa, kommentoi tai ohjaile lukijaa. Clair-Saintin vain kuvaa Bolsonaron sanomisia ja elämän eri vaiheita aika järjestyksessä. Lukijan on itse tehtävä johtopäätökset presidentin luonteesta, ideologiasta ja kelpoisuudesta presidentiksi.

Lukiessani kirjaa, koin että historia oli toistamassa itseään. Kirjassa paljastuu, että Bolsonaro oli alusta asti niin fasistinen, ilkeä ja murhanhimoinen kuin nykyaikana on mahdollista. Kaikki varoitukset presidentin sairaasta luonteesta olivat jo esillä Clair-Saintin kirjassa. Siitä tuli mieleen arvostetussa Valvoja-aika -lehdessä vuonna 1933 julkaistu suomalaisen germaanisten kielten tutkijan Emil Öhman kirjoittama henkilökuva Adolf Hitleristä. Öhman arvioi pahasti väärin tulevan natsidiktaattorin kirjoituksessaan:

”Kun lukee tämän itseoppineen miehen »Mein Kampf» (Taisteluni) -muistelmateosta, joutuu usein hämmästymään sen selvänäköistä harkintaa, vaikka toiselta puolen ei voi kieltää, että siinä kyllä myöskin paljastuu heikkouksia sellaisia kuin esim. Hitlerin rotuteoreettiset aprikoimiset, jotka eivät aina kestä ankarampaa kritiikkiä; Mutta ei sovi unohtaa, että tämä kirja on syntynyt vuonna 1924 ja että hämmästyttävän kehityskykyinen Hitler ei nykyisin suinkaan enää ole sama mies kuin silloin. Uusien valtiopäivien avajaisissa 21 p. viime maaliskuuta, jolloin Potsdamin Saksa valtakunnanpresidentti Hindenburgin ja uusi kansallissosialistinen Saksa Adolf Hitlerin edustamina ja symbolisoimina ojensivat toisilleen kättä, piti valtakunnankansleri Hitler suuren puheen, jonka ulkopoliittinen maltillisuus tuli yllätyksenä niille, jotka toistaiseksi tunsivat vain kansallissosialistisen johtaja-puhujan Adolf Hitlerin.”

Öhmän luki Hitlerin Mein kampfin ja ohitti olankolauksella tämän antisemitismin ja kansanmurhafantasiat. Hän ei uskonut Hitlerin olleen tosissaan, vaan ”kehityskykyinen”. Sama virhe tuntuu toistuvan nyt Bolsonaron kohdalla.

Clair-Saintin kirjoittaman elämäkerran lähteenä ovat lukuisat presidentin antamat haastattelut ja lehtiartikkelit läpi tämän elämän. Julkista tietoa, joka koottiin yksiin kansiin. Kuva on synkkä.

Kirjan mukaan Bolsonaro vastustaa kaikkia Työväenpuolueen perustamia sosiaalisia ohjelmia ja kannattaa liberaalia minimivaltiota. Samalla Bolsonaro kannattaa strategisten teollisuussektorien kansallistamista ja armeijan etuoikeuksia. Bolsonaron unelma on sama kuin armeijan: sen komennossa Brasilian luonnonrikkaudet kaivetaan esiin nostaakseen Brasilian alueelliseksi supervallaksi. Tämän ekstraktivistisen tavoitteen vuoksi Bolsonaro vastustaa luonnon- ja alkuperäiskansojen suojelualueita, koska monet ovat mineraaliesiintymien päällä. Bolsonaron presidenttikautena ympäristöministeriön budjettia on karsittu merkittävästi, jolloin laittomat hakkuut ja alkuperäiskansojen kylien tuhoaminen ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti.

Arvoiltaan Bolsonaro on taantumuksellinen. Hän inhoaa kaikkia vähemmistöjä ja naisia. Hän on jopa sanonut parlamentissa kaksi kertaa eräälle naisedustajalle, että tämä “on liian ruma raiskattavaksi”.

Kirjan mukaan Bolsonaro sanoo ettei ole homofoobikko, koska ei vaadi homojen systemaattista murhaamista. Hän ainoastaan vastustaa, että homoseksuaalisuutta “levitetään lapsille”. Bolsonaro on kuitenkin vastustanut avoimia homoja armeijassa. Eräässä haastattelussa Bolsonaro sanoi, että kun hän oli komentaja, hänellä oli melkein kaksi metriä pitkä pamppu nimeltä “psykologi”. Tällä pampulla hän uhkasi ketä tahansa sotilasta, joka sanoi kärsivänsä jostain psyykkisestä ongelmasta. Bolsonaro kysyi sotilailta “haluatko tavata psykologin?”. Bolsonaron mukaan pamppu sai kaikki valitukset katoamaan. Bolsonaro onkin sanonut, että homous lähtee lapsesta ja miehestä verille hakkaamalla.

Kirjassa toistuvatkin Bolsonaron väkivaltaa ihannoivat lausunnot. Kirjan mukaan Bolsonaro puolusti aseenkanto-oikeutta sanomalla ”Väkivaltaa vastustetaan energialla ja jos tarpeellista, vielä suuremmalla väkivallalla”. Mikä on kömpelö lause, jopa alkukielellä.

Väkivallan ihannoiminen ulottuu diktatuurien ihannoimiseen. Kirjan mukaan Bolsonaro sanoi kannattavansa diktatuuria koska ”liian paljon lakeja häiritsee asioita. Parempi on järjestelmä, jossa on yksi ainoa johtaja. Se ei tarvitse olla sotilas. Tarvitsee vain olla sellainen, joka ottaa kynän ja ruksaa pois lain, joka häiritsee.” Bolsinaro on myös sanonut, että jos olisi presidentti, hän sulkisi Brasilian parlamentin. Tätä lupausta mies ei ole vielä toteuttanut.

Kirjassa kuvataan Bolsonaron sanoneen Brasilian sotilasdiktatuurin olleen hyvä, koska silloin perhettä, turvallisuutta ja julkista järjestystä kunnioitettiin. Hänen mukaansa diktatuurin virkamiehet johtivat maata auktoriteetilla, ilman että henkilökohtaisesti rikastuivat. Tämä on yleinen myytti Brasiliassa. Bolsonaro uskoo, että demokratiassa korruptio räjähti käsiin. Totuus on päinvastainen. Mutta diktatuurin aikana media sensuroitiin ja toisinajattelijat vangittiin. Sellaisessa ilmapiirissa puheet korruptiosta eivät levinneet.

Kirjan mukaan Bolsonaro on sanonut ihailevansa Chilen sotilasdiktaattoria Augusto Pinochetia, mutta kritisoi häntä siitä, ettei ”tappanut enemmän ihmisiä”. Pinochetin on arvioitu tappaneen yli kolmetuhatta ihmistä.

Kirjan mukaan Bolsonaro sanoi kerran, että kun on presidentti, hän tulisi ”jatkamaan siitä mihin diktatuuri jätti, tappamalla noin 30 000 ihmistä”. Bolsonaro jatkoi: “Tulee kuolemaan joitain viattomiakin ihmisitä. Ei se mitään. Kaikissa sodissa kuolee viattomia ihmisiä” Brasilian sotilasdiktatuuri on tappanut virallisesti noin 500 ihmistä. Kun katsoo kuinka monta ihmistä Brasiliassa koronavirus, on tappanut, Bolsonaro on ylittänyt reilusti tavoitteensa.

Kirjan mukaan Bolsonaro on kirjoittanut diktatuuria kannattavia tekstejä, joissa hän on sanonut, että Brasilian sotilasdiktatuuri oli “kansan luoman paineen aiheuttama demokraattinen interventio”. Näissä teksteissä Bolsonaro hyökkää vallankumouksellisia vasemmistoryhmiä vastaan, jotka hänen mukaansa olisivat pakottaneet diktatuurin synnyn vuonna 1964. Oikeastaan vallankumouksellisia aseellisia vasemmistoryhmiä syntyi sotilasvallankaappauksen jälkeen. Ei ennen sitä.

Mutta diktatuurissa elänyttä Bolsonaroa ei kiinnosta faktat, vaan diktatuurin väkivalta. Hän on muun muassa sanonut, että lopettaisi rikollisuuden pudottamalla helikoptereilla lentolehtisiä slummeihin, joissa vaadittaisiin rikollisten luovuttamista poliisille tai koko slummin väestö tapettaisiin konetuliaseilla. Samalla hän on sanonut, ettei kannata ihmisoikeuksia, koska ne suojelevat rikollisia ja muuta ”roskasakkia”.

Kirjan mukaan Bolsonaro on sanonut, ettei ole vuosiin lukenut kirjoja. Mutta hänen lempikirjansa on diktatuurin aikaisen salaisen poliisin johtavan kiduttajan Carlos Alberto Brilhante Ustran (1932-2015) omaelämäkerta. Vuonna 2012 Ustra tuomittiin rikoksista ihmisyyttä vastaan. Sotilasdiktatuurin aikana hän kidutti brutaalisti viittäsataa terroristeiksi epäiltyä ihmistä. Kidutusmenetelmiin kuului ihmisten roikottaminen käsistä ja jaloista sidottuna  puutangossa, jonka jälkeen näitä käsiteltiin sähkösokein, mutta myös hukkumissimulaatioilla, eli vesikidutuksella.

Kirjan mukaan Bolsonaro on sanonut, että kun hän pääsee presidentiksi, hän ei aio neuvotella vasemmistopuolueitten kanssa mistään, vaan “pyyhkiä ne kartalta”.

Eräs haastattelija kysyi Bolsonarolta, miksi hän oli parlamentissa, jos hän vastusti demokratiaa? Bolsonaro sanoi, että kaikki poliitikot olivat varkaita ja valehtelijoita, joten oli parempi, että hän otti jonkun tällaisen poliitikon paikan, vaikka vastusti koko instituutiota. Tänä vuonna Bolsonaro ”palkittiin” vuoden 2020 korruptoituneimmaksi poliitikoksi korruptionvastaisen Organized Crime and Corruption Reporting Project -järjestön toimesta.

Bolsonaron tausta on armeijassa. Hän oli laskuvarjojoukkojen kapteeni. Vuonna 1987 Bolsonaro osoitti kommunistien kanssa mieltä sotilaitten palkkojen alennusta vastaan. Mutta nuori Bolsonaro turhautui siihen, ettei saanut aikaan haluamaansa mielenosoituksilla. Joten hän uhkasi lehtihaastattelussa, että jos palkkoja ei nosteta, pommi voi räjähtää. Tämän jälkeen kaksi Bolsonaron mielenosoittajatoveria jäi kiinni yritettyään kuljettaa pommia armeijan tukikohtaan. Pommi räjähti parkkipaikalla tappaen yhden ja haavoittaen toista. Molempien sotilaitten mukana oli kirjallista materiaalia Bolsonaron johtamasta mielenosoitusliikkeestä.

Vuonna 1988 oikeus vapautti Bolsonaron terrorismisyytteistä, koska ainoa todiste tämän osallisuudesta pommi-iskuun oli lehtihaastattelun lausunto. Armeijassa ei hyväksytty päätöstä, mutta ei myöskään yritetty kumota sitä. Bolsonaro kuitenkin erotettiin armeijasta.

Erottamisesta alkoi Bolsonaron poliitikon ura. Kirjan mukaan Bolsonaron strategia on aina ollut esiintyä armeijan ehdokkaana, koska useimmiten sotilaat tulevat äänestämään omiaan, ilman sen parempia perusteluja. Strategia toimi ja palkkioksi Bolsonaro on täyttänyt ministeriönsä sotilailla. Bolsonaron hallitus on militaristisin sitten sotilasdiktatuurin.

Ääriokeistotutkija Cas Muddenin mukaan Bolsonaro edustaakin viimeistä ”poliittista sotilas” -tyyppistä äärioikeistojohtajaa[1]. Modernin äärioikeiston johtohahmot ovat joko sivareita tai armeijaa välttäneitä henkilöitä: esim. Donald Trump tai sitten eivät ole korostaneet militarismiaan, vaan päinvastoin unelmavävyimagoa, kuten Ruotsidemokraattien Jimmie Åkersson ja Jobbikin Gabor Vona. Sanoisinkin, että Bolsonaro on perinteisen militaristisen äärioikeiston viimeinen mohikaani.  

Clair-Saintin mukaan ennen presidenttiehdokkuutta Bolsonaro tunnettiin parlamentin häirikkönä. Hän haastoi aina riitaa toisten kansanedustajien kanssa. Haukkui heitä kaikilla mahdollisilla kirosanoilla ja dehumanisoivilla epiteeteillä. Jopa uhkasi käydä käsiksi. Usean kerran Bolsonaro yritettiin erottaa törkeän käytöksensä takia, mutta kansanedustajana hänellä on syytesuoja ja vahva sananvapaus. Kirjailija ei kommentoi Bolsonaron käytöstä tai sitä, ettei häntä tuomittu. Mutta tuli tunne, että Bolsonaroa suojeltiin tai ei osattu nähdä, että törkeä käytös oli heijastuma jostain pahemmasta. Samalla tuli mieleen eräs suomalainen poliitikko, joka myös tunnetaan törkeästä käytöksestä eduskunnassa. Minusta Bolsonaro on varoitus siitä, mitä voi tapahtua, jos kansanedustajan törkeään käytökseen ei puututa ajoissa.

Samalla Bolsonaron vaalistrategiaan kuuluu useitten sometilien hallinta. Kirjan mukaan Bolsonaro oli Brasilian presidenttivaaleissa johtavin somen käyttäjä. Tämä strategia tuotti tuloksia. Vaalien aikana Bolsonaro oli keskiluokan ja rikkaitten suosikkiehdokas. Sukupuolissa, Bolsonaro oli ylivoimaisesti miesten suosikkiehdokas. Erityisesti 24-32-vuotiaitten (sukupolvi, joka ei elänyt diktatuurin aikana). Sosiologi Rosana Pinheiro-Machadon mukaan Bolsonaron myöskin houkutteli paljon alemman keskiluokkaan kuuluvia ihmisiä ja pienyrittäjiä. Nämä ovat populistien ja fasistien tyyppillisintä äänestäjäkuntaa.

Clair-Saintin mukaan vielä vuoteen 1999 asti Bolsonaro oli kallistunut vasemmalle. Hän sanoi sympatisoivansa kommunismia ja ihailevansa Venezuelan sosialistipresidentti Hugo Chávezia. Sano, jopa toivovansa tämän ideoitten leviävän Brasiliaan. Nykyään Bolsonaro on vakaumuksellinen antikommunisti, joka on jopa flirttaillut idealla aloittaa sota Venezuelaa vastaan.

Clair-Saintin mukaan Bolsonaro ei ollut vakaumuksellinen sosialisti tai vasemmistolainen, vaan hän ihaili sosialismissa olevaa strategisten sektoreiden kansallistamista. Bolsonaron ihanneyhteiskunta on armeijan kaltainen yhteiskunta: Tiukka kuri ja järjestys, jossa valtio hallitsee yhteiskunnan vakaudelle tärkeittä teollisuussektoreita. Mutta ei puutu muuten ihmisten ja yritysten elämään. Eräänlainen sotilaallinen liberaalivaltio. Joku voisi sanoa, että tällainen militaristinen komentotalous kuulostaa enemmän fasismilta kuin liberalismilta. Niin pitkälle Clair-Saint ei mene. Minä menen. Bolsonaro kuulostaa fasistilta. Väkivallan ihailu ja demokratian ja ihmisoikeuksien halveksiminen ovat osa fasistista maailmankuvaa.

On olemassa kaksi näkemystä Bolsonaron ristiriitaisesta maailmankuvasta. Ensimmäisen mukaan Bolsonaro on kryptofasisti. Eli fasismiaan peittelevä. Tämän näkemyksen mukaan Bolsonaro valehtelee, kun sanoo kannattavansa minimivaltiota. Toisen näkemyksen mukaan Bolsonaro ei ole fasisti, vaan uusäärioikeistolainen, joka uskoo saavuttavansa minimivaltiolla äärioikeiston unelmoiman darwinistisen luonnontilan, jossa vahvimmat voivat alistaa heikommat. Jos valtio ei huolehdi köyhistä ja suojele naisia ja vähemmistöjä, enemmistö ja yhteiskunnan eliitti voivat yksityiselämässään alistaa yhteiskunnan heikompiosaisia vapaammin. Tässä valossa Bolsonaron aseenkanto-oikeuden laajeneminen pitäisi nähdä juonena, jolla hän pyrkii laillistamaan Brasiliassa toimivat laittomat paramilitaariset ryhmät ja kuolemanpartiot.

Mielestäni tavalliselle ihmiselle ei ole väliä kumpi näkökulma on oikea. Ehkä vasta vuosikymmenien päästä historioitsijat osaavat arvioida Bolsonaron aatemaailmaa. Voin vain Bolsonaron aikalaisena todeta hänen olevan äärioikeistolainen ja syvästi paha ihminen. Oikeastaan hirviö. Tähän mennessä Bolsonaro on olemattomalla koronaviruksen torjuntapolitiikallaan aiheuttanut melkein neljänsadantuhannen ihmisen kuoleman [2] . Bolsonaroa onkin useita kertoja kutsuttu kansanmurhaajaksi[3], [4], [5]. Viimeksi São Paulon kuvernööri kutsui Bolsonaroa virallisessa tiedotustilaisuudessa ”sydämettömäksi kansanmurhaajaksi”, koska tämä on suhtautunut välinpitämättömästi kansalaistensa kauheisiin koronaviruksen aiheuttamiin tukehtumiskuolemiin.

Clair-Saintin mukaan Bolsonaron pojat ovat sanoneet, että Bolsonaron kovat lausunnot ja olemus on vain teatteria. Hän näyttelee tietynlaista hahmoa politiikasta. Että hän on erilainen ihminen intiimeissä oloissa. Minusta viimeistään nyt on todistettu, ettei Bolsonaron törkeä käytös ja hirvittävät ideat ole teatteria. Esimerkiksi kun koronavirukseen kuolleitten määrä saavutti kolmesataaviisikymmentätuhatta, toimittaja kysyi Bolsonarolta tunteeko hän syyllisyyttä? Bolsonaro vastasi negatiivisesti. Aiemmin Bolsonaro oli vastannut toimittajan kysymykseen kasvavista kuolemista: ”lakatkaa inisemästä ja valittamasta. Kuinka kauan aiotte itkeä asiasta?” Melkein kuulostaa siltä kuin Bolsonari ei olisi maan presidentti. Se olisi kivaa, mutta todellisuudessa hän on estänyt kaikki koronavirusta torjuvat toimet presidentin valtaoikeuksillaan.

Minusta kukaan aidosti välittävä ihminen ei voisi teeskennellä kylmää ja välinpitämätöntä, kun sadat tuhannet omat kansalaiset kuolevat. Tämä Bolsonaron kyvyttömyys osoittaa empatiaa, paljastaa hänen olevan aidosti paha ihminen. Yhdyn São Paulon yliopiston lääketieteen professori ja epidemiologi Paulo Andrade Lotufon lausuntoon Bolsonarosta:

”Ei hänellä empatiaa ole, vaan hän pelkää menettävänsä isojen yritysten tuen. Lopulta kaikki on kiinni Bolsonarosta, ja hän on valitettavasti uskomattoman tyhmä ja itsekäs.”

Ehkä tulevaisuudessa piirretään tarkempi henkilökuva Bolsonarosta ja hänen inhimillinen puolensa vielä paljastuu. Tiedetäänhän että esimerkiksi Hitler rakasti aidosti vaimoaan Eva Braunia ja koiraansa. Tavattuaan Hitlerin, presidentti Risto Ryti, jopa kuvasi päiväkirjassaan natsidiktaattoria: ”lämpimästi tunteva sydämellinen, hyvää tarkoittaja, herkkä ihminen[6]

Mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että Bolsonaro on aito hirviö. Mutta onko Bolsonaron sismmällä mitään käytännöllistä väliä? Ei oikeastaan. Bolsonaro voi olla salaisesti mitä rakastavaisin ihmiskunnan ystävä, mutta politiikassa vain teoilla on väliä. Historia tuntee paljon ”hyvillä” tarkoituksilla varustettuja ihmisiä, jotka päättyivät tappamaan miljoonia.  

Kuten aiemmin mainitsin, Emil Öhman ei uskonut, että Hitler oli tosissaan, kun tämä kirjoitti rasistiset murhafantasiat Mein kampfiin. Lukiessani Bolsonaron elämänkertaa, ymmärrän miten Öhmän erehtyi niin pahasti. Kuten Hitler, Bolsonaron ihmisviha ja sadismi ovat niin yliampuvan hirvittäviä, etteivät ne ole uskottavia. Sitä ei suostu uskomaan jonkun ihmisen olevan niin paha. Mutta historia on osoittanut, että äärioikeisto on aina tosissaan. Sen murhafantasiat kumpuavat aidosta vihasta, joka halutaan panna käytäntöön. On vain päästävä valtaan. Bolsonaro on ollut koko ajan haudanvakava. Hän ei ole vitsaillut tai liioitellut. Vaan avoimesti kertonut, mitä haluaa ja aikoo tehdä.

Harmiksi brasilialaiset toistivat saman virheen kuin saksalaiset 30-luvulla. Toivottavasti Bolsonaro saadaan pysäytettyä ennen kuin hän muuttuu vielä yhdeksi historian massamurhaajaksi. Koska nyt Bolsonaro ei uhkaa vain ihmiskuntaa[7], vaan itse monimuotoista luontoa ja ilmastollisesti vakaata planeettaa.


[1] Cas Mudde ”The far right today” (2019) s 102-103

[2] 22.04.2021 laskettu määrä

[3] https://www.npr.org/sections/coronavirus-live-updates/2020/07/27/895940087/brazils-bolsonaro-is-accused-of-crime-against-humanity-over-coronavirus-neglect?t=1618760083776

[4] https://www.france24.com/en/live-news/20210123-brazil-indigenous-leaders-sue-bolsonaro-for-crimes-against-humanity

[5] https://www1.folha.uol.com.br/internacional/en/brazil/2021/03/brazils-most-popular-youtuber-summoned-to-testify-for-calling-bolsonaro-a-genocidist.shtml

[6] Ohto Manninen ja Kauko Rumpunen ”Risto Rytin päiväkirjat 1940-1944” s 195

[7] https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007875464.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s