Rosenberg ja revisionistinen natsismi

Alfred Rosenberg (1893-1946) oli natsien keskeisin teoreetikko, joka tuomittiin kuolemaan Nürenbergin oikeudenkäynnissä “rikoksiin rauhaa vastaan, hyökkäyssodankäynnin suunnitteluun, aloittamiseen ja käymiseen, sotarikoksiin ja rikoksiin ihmiskuntaa vastaan”. Rosenberg oli myös yksi ensimmäisistä äärioikeistolaisista, jotka muotoilivat samanlaisia ideoita, joita nykyään Sinimustaliike ajaa. Se tarkoittaa, ettei nykyäärioikeiston ideologia eroa paljon 1920-1945 ajan natseista.

Robert K. Wittmanin ja David Kinneyn ”Paholaisen päiväkirja. Alfred Rosenberg ja kolmannen valtakunnan varastetut salaisuudet” (2017) -kirjassa ilmenee, että jouduttuaan liittoutuneitten kiinniottamaksi, Alfred Rosenberg yritti irtisanoutua kansallissosialismin Hitleristä ja holokaustista, väittämällä ettei natsismi liity mitenkään rasismiin.

Rosenberg selitti, että valkoiset saksalaiset halusivat ”rodullisesti puhtaan maan” ja juutaiset saisivat omansa, eikä tähän operaatioon pitänyt liittyä massamurha. Rosenberg meni jälkiselityksessään jopa niin pitkälle, että väitti kuulustelijoille ettei uskonut juutalaisten olevan rodullisesti alempiarvoisia.

Rosenbergin väitti kuulustelijoille natsien juutalaisvastaisen politiikan olleen itseasiassa itsepuolustusta juutalaista salaliittoa vastaan, jonka tavoitteena oli Saksan tuho.

Oma lempilause tästä Rosenbergin puheenvuorosta on, kun hän tuhahti kuulustelijoille, että Nyt siitä [rasismi] on äkkiä tullut rikos, vain siitä syystä, että saksalaiset ovat sitä osoittaneet!” Kuuden miljoonan ihmisen murhaaminen pelkästään, koska heidät koetaan edustavan jotain rotua voi tosiaan luoda mielikuvan että rasismi on rikollista.

Rosenbergin idea, että natsismi ajaisi jokaiselle ”rodulle” omaa etnisesti puhdasta maata, ilman ajatusta rotuhierarkiasta tai väkivallasta, kuulostaa samalta ajatukselta jota ”kirjallisuusfasistiksi” määritelty1 uusoikeistolaiseksi itseään kutsuva Alan de Benoist muotoili 1960-luvulla. Benoistin ajatukset ovat nykyisen valkoisen etnonationalismin pohja2, 3. Eroja toki löytyy. Benoist hylkäsi kokonaan rotubiologisen ajattelun, korvaten sen kulttuurilla.

En ole perehtynyt syvällisesti Benoistin kirjoituksiin, joten en voi sanoa perustuuko se Rosenbergin kansallissosialismin revisionismiin vai päättyikö Benoist itsenäisesti samoihin ideoihin.

Olettakaamme toistaiseksi ettei mitään suoraa yhteyttä kummankaan välillä ole. Tämä siitä huolimatta, että Rosenbergin vankilassa kirjoittamansa muistelmat julkaistiin vuonna 1949, jossa esitti samoja ideoita. Ehkä Rosenbergin tuomio sotarikollisena loi liian negatiivisen stigman hänen ympärilleen, jotta Rosenbergiä voitaisiin vapaasti referoida. Samalla muistelmissaan Rosenberg arvostelee Hitleriä ja muita natsijohtaja syypäiksi holokaustiin, mikä voi olla kiusallista uusnatseille.

Ennen Toista maailmansotaa ja sen aikana Rosenberg teoretisoi, että juutalaiset olivat kaikkien maailman ongelmien takana ja käyttivät sekä kapitalismia, että kommumismia orjuuttaakseen arjalaisen rodun. Rosenberg päätyikin johtopäätökseen, että ”juutalaiskysymys” ratkaistaisiin vain ”koko Euroopan juutalaisväestön biologisella hävittämisellä” ja, että Toinen maailmansota hävittäisi ”kaikki nuo rodullista tartuntaa levittävät juutalaisten ja heidän sekasikiöittensä siemenet

Ei mikään ihme, että liittoutuneet pitivät Rosenbergia syyllisenä holokaustiin, vaikka Rosenberg ei henkilökohtaisesti painanut liipaisinta tai operoinut yhtäkään keskitysleirin kaasukammiota. Hän selvästi yllytti näihin tekoihin.

Rosenberg yritti pelastaa oman henkensä väittäen, ettei ajanut juutalaisten ja slaavien kansanmurhaa, vaan sen sijaan heidän karkotustaan Euroopasta. Robert K. Wittmanin ja David Kinneyn mukaan ei kuitenkaan ole todisteita, että Rosenberg olisi yrittänyt mitenkään estää juutalaisten murhaamista ja hän kyllä tiesi mitä heille tehtiin keskitysleireillä.

Suomessa avoimesti rasistinen ja fasistinen Sinimustaliike (SML) on esittänyt edustavansa etnonationalistista ajattelua. Tämä on de Benoistin ideoihin perustuva ideologia4. SML:n puheenjohtaja ja perustajajäsenen Tuukka Kurun onkin kuvattu omaksuneen ranskalaisen uusoikeiston ja valkonationalististien ajatuksia. Samalla voi olla, että SML on omaksunut näitä ideoita Yhdysvalloista, koska Kuru siteraa lähes ainoastaan amerikkalaisia valkonationalisteja. USA:ssa alt-righ ja erityisesti siihen kuuluva valkonationalistinen Identity Evropa -ryhmä (nykyään lakkautettu) on ottanut vaikutteita ranskalaisesta etnonationalistisesta identitaariliikkestä5, joten ei ole kaukaa haettua että SML olisi omaksunuut de Benoistin ideoita kiertoteitä.

Alfred Rosenbergin Toisen maailmansodan jälkeiset ajatukset ovat esimerkki siitä, miten natsit hyvin nopeasti yrittivät pelastaa ideologiansa, uudelleenmuotoilemalla siitä maltillisemman version. Tämä versio kuitenkin luotiin vasta, kun alkuperäistä väkivaltaista versiota ei enää kyetty toteuttamaan. Se että Rosenberg muotoili lähes tismalleen identtisen ideologian kuin Alan de Benoist vuosikymmeniä myöhemmin, osoittaa ettei tästä projektista ole luovuttu.

Toinen maailmansota pakotti äärioikeiston miettimään prioriteettejaan uudelleen ja päätyi siihen johtopäätökseen, että äärinationalismi, antikommunismi, rasismi ja autoritarismi ovat ydinarvoja, joista ei voida luopua. Näihin lisättiin anti-imperialismi, jolla pystyttiin vastustamaan sekä USA:a, että Neuvostoliittoa6.

Rasismia ei kuitenkaan voinut ajaa samalla tavalla kuin Rosenberg oli sitä tehnyt, jonka Rosenberg itsekin tajusi, mutta liian myöhään. Keksittiinkin valkoinen etnonationalismi, jossa ei ajeta valkoiseen ylivaltaan perustuvaa rotusyrjintää tai tuhoa, vaan sen sijaan ”rauhanomaista etnistä puhdistusta”, joka jollain selittämättömällä tavalla ei sisältäisi rotusyrjintää. Tämän uuden globaalimman, mutta eurokeskeisen fasismin symboliksi keksittiinkin tämän artikkelin kuvituksessa oleva musta kelttiristi7, jolla korvattiin ryvettynyt hakaristi. SML ei käytä kelttiristiä propagandassaan, mutta sillä ei ole mitään ongelmaa tehdä yhteistyötä tahojen kanssa, jotka käyttävät8.

Etnonationalismin teoreettisesta rotujen/kulttuurien tasa-arvoisuudesta huolimatta, ydinajatus valkoisten ylempiarvoisuudesta elää nykyäärioikeistossa. Sen voi nähdä SML:än elokuun tiedotteessa, jossa muun muassa sanotaan, että valkoiset ovat ”kehittyneiden yhteiskuntien kriittisin komponentti, joita ilman läntisen järjestelmän ylläpitäminen muuttuisi mahdottomaksi. Ihmisoikeusaktivistien unelma ei johtaisi mihinkään maanpäälliseen paratiisiin vaan maapallon laajuiseen slummiin.” Sitaatissa annetaan ymmärtää, että vain valkoisilla on kyky rakentaa ja ylläpitää nykyistä länsimaitten hallitsemaa maailmanjärjestystä/elmää, jota ilman katoaisi kokonaan nykystandardien mukainen hyvinvointi. Samalla lauseessa annetaan ymmärtää, että ihmisoikeudet tai niitten ”liiallinen” laajennus vaarantaisivat nykyisen maailmanjärjestyksen/elmän, mikä on paluu aiemmin mainittuun uusfasismin autoritaariseen ydinarvoon.

Rosenbergin tapaus valaiseekin miten nykyinenkin valkoinen etnonationalismi ei ole mitään muuta kuin peitelty yritys ylläpitää tai vahvistaa valkoista ylivaltaa muuttuneissa olosuhteissa. Jos olot olisivat toiset, nykyäärioikeisto lankeaisi samaan barbarismiin, johon Rosenbergkin vajosi.

1 Griffin, Roger (1991) The Nature of Fascism, Routledge, London, s 50

2 Jokisalo, Jouko (2016) Euroopan radikaali oikeisto, Into kustannus, Helsinki, s 59‒65

3 Koivulaakso, Dan, Brunila, Mikael ja Anderson, Li (2012) Äärioikeisto Suomessa, Into Kustannus Oy, Helsinki, s 50

4 Zúquete, José Pedro (2018) The Identitarians. The movement against globalism and Islam in Europe, University of Notre Dame Press, Notre Daem, Indiana, Epub-kirja, s 37‒41 kappaleesta One Intellectual Foundations, Practices, and Networks

5 Zúquete (2018) s 874 kappaleesta Five Of Race and Identity

6 Hierro, Pablo del (2020). ‘From Brest to Bucharest’: Neofascist transnational networks during the long 1970s. European Review of History: Revue européenne d’histoire. 07.06.2022(3), 520–547. DOI: 10.1080/13507486.2021.1962253, s 524

7Hierro (2020), s 530

8 SML tekee yhteistyötä kansallissosialistisista musiikkia julkaisevan D88 Records- yhtiön kanssa, jonka mainoksissa keltiristi ja muut uusnatsisymbolit esiintyvät

Jätä kommentti