Natsit, kolonialismi ja Ukraina

Erich Koch (1896-1986) oli natsisotarikollinen, jonka tehtävä oli hallita valloitettua Urkainaa. Koch on hyvä esimerkki autoritaarisesta personalisuudesta, jolle oli ihan sama mitä ideologiaa hän kannatti, kunhan pääsi alistamaan muita.

Robert K. Wittmanin ja David Kinneyn ”Paholaisen päiväkirja Alfred Rosenberg ja kolmannen valtakunnan varastetut salaisuudet” (2017) -kirjan mukaan Koch oli kertonut, että jos Hitleriä ei olisi, hänestä olisi tullut fanaattinen kommunisti. Koch kuuluikin niihin natseihin, jotka kannattivat bolsevikkien kanssa liittoutumista. Koch ei kuitenkaan koskaan ollut kansallisbolseviki, eli kommunismia ja fasismia yhdistävän ideologian kannattajia, joita oli 1920-luvun Saksassa1.

Hitler nimitti Kochin hallitsemaan Ukrainaa ja tämä hallitsikin erityisellä brutaaliudella, mikä oli Hitlerin mieleen, koska führerin mielestä ukrainalaiset kansana piti hävittää koska olivat ali-ihmisiä ja heidän maansa muuttaa Natsi-Saksan siirtomaaksi.

Wittmanin ja Kinneyn mukaan Koch olisi sanonut, että ukrainalaisia piti kohdella ”kuin neekereitä”, joitten ”osanaan olisi työskennellä laajoilla plantaaseilla Saksan kansan elättämiseksi, hieman samaan tapaan kuin Yhdysvaltain etelävaltioiden mustat raatoivat ennen maan sisällissotaa”. Ukrainalaisten juutalaisille ei muuta roolia annettu kuin kuolla pois.

Koch meni USA rinnastuksella niin pitkälle, että harrasti julkisia ruoskimisia ja muita sorron muotoja, jotta ukrainalaiset tuntisivat olevansa ”jatkuvan uhan” alla, jopa silloin kuin mitään rikkeitä ei tehty natsivalloittajia vastaan. Tämä ”jatkuvan uhan” tunnelman ylläpitäminen muistuttaa USA:n rotuerottelujärjestelmän synnyttämää ilmapiiriä mustien keskuudessa, jota Rochard Wright kuvasi karmivan yksityiskohtaisesti 1948 romaanissaan ”Musta poika”

Tämä kaikki natsien sorto olikin varattu kaikille ukrainalaisille ei vain juutalaisille. Wittmanin ja Kinneyn mukaan Koch kerran sanoi ”Jos tapaan ukrainalaisen, joka on kyllin arvokas istumaan kanssani samassa pöydässä, minun on ammuttava hänet!

Historioitsija Timothy Snyder on kirjoittanut, että Natsit inspiroituivat Amerikan valloituksesta. Ennen Natsi-Saksan syntyä Saksalla oli siirtokuntia Afrikassa ja oli yleisesti uskottu saksalaisen eliitin keskuudessa, että Yhdysvaltojen mahti syntyi siitä, että brittiläiset tuhosivat alkuperäiskansat2.

Hitler ottikin paljon inspiraatiota Yhdysvaltojen kolonisaatiosta. Jo vuonna 1928 Hitler sanoi ihaillen, miten ”amerikkalaiset ampuivat alas miljoonia punanahkoja kunnes heitä oli jäljellä vain satoja tuhansia ja nytkin vaatimattomaksi määräksi jäljellä olevat pidetään häkissä tarkkailun alla3

Joku voi kysyä, miten Ukrainassa kuitenkin oli ihmisiä, jotka tukivat natseja, jopa niin paljon että liittyivät SS:ään? Wittmanin ja Kinneyn mukaan Natsi-Saksa yksinkertaisesti valehteli ukrainalaisille, että heille annettaisiin itsenäisyys, sen jälkeen kun venäläiset häädettäisiin.

Wittmanin ja Kinneyn mukaan natsiteoreetikko ja Itä-Eurooppaa hallinnoivan Ostministerium (itäministeriö) johtaja Alfred Rosenberg kuuluikin natsien siipeen, jonka mukaan Ukrainan pitäisi olla tasavertainen liittolainen taistelussa ”juutalaisbolsevismia” vastaan. Näin ei kuitenkaan tapahtunut ja jo muutaman kuukauden Ukrainan ”vapauttamisen” jälkeen, Ukrainan johto tuhottiin. Kock pääsi kolonisoimaan maata, joka jaettiin osiksi saksalaisten ja sen liittolaisten kesken. Ukrainan SS-vapaehtoiset taas lähetettiin pois Ukrainasta muihin maihin toteuttamaan natsien puhdistuksia.

Historian irvokasta ironiaa on, että nyt urkainalaiset ovat taas imperialistisen agression uhreina, mutta tällä kertaa Venäjän, joka perustelee sotansa valheellisesti kehystäen Ukrainan natsivaltioksi, joka itseasiassa ei ole oikeasti olemassa suvereenina valtiona tai kulttuurina ja sen takia sen kansan voidaan väkivaltaisesti hävittää. Historioitsija Timothy Snyder onkin noteraanut tämän ironian ja argmentoinut, että Venäjä on nykyään fasistinen valto.

Erich Koch on kuollut. Kuoli sotarikollisena puolalaisessa vankilassa, mutta hänen kaltaisiaan massamurhaajia kävelee yhä Ukrainan multaisella maaperällä, tällä kertaa toisen imperiumin lipun alla.

Lähdeluettelo

1 Shekhovtsov, A. (2018) Russia and the western far right: tango noir. [Online]. Abingdon, Oxon, Routledge. S 7

2 Snyder, Timothy (2015). Black Earth: the Holocaust as history and warning. New York: Tim Duggan Books, Epub-kirja, kappalesta 1 Living Space, s 20

3 Whitman, James Q. (2018). Hitler’s American model: the United States and the making of Nazi race law. Princeton, New Jersey: Princeton University Press, Epub-kirka, kappaleesta Introduction, s 17

2 Comments

  1. Erich Kochia ei itse asiassa teloitettu. Hänet kyllä tuomittiin kuolemaan, mutta tuomio muutettiin elinkautiseksi, ja hän kuoli puolalaisessa vankilassa 90-vuotiaana 1986.

Jätä kommentti