Villi Suomen historia – Välimeren Väinämöisestä Äijäkupittaan pyramideihin

Inkeri Koskisen ”Villi Suomen historia – Välimeren Väinämöisestä Äijäkupittaan pyramideihin” kertoo Suomen historian aikana toimineista näennäistieteilijöistä, jotka yrittivät todistaa, että suomalaiset olivat ”herrakansaa”, joka oikeasti oli ollut muinaisuudessa joko koko Pohjois-Euroopan tai jopa koko Euraasian mahtikansa, josta kaikki kulttuurit juontavat juurensa. 15591326_10211585783507138_1662498219794176952_o

Kirjassa esitellään hyvin, miten monet suomalaiset tieteilijät alkoivat tutkia suomalaista kansaa, jotta kansallisuustunne saataisiin rakennettua. suurin osa tutkijoista on meidän tuntemia kansallissankareita, mutta jotkut menivät äärimmilleen, yrittäen ajan vallitsevien tieteellisten teorioitten mukaan todistaa suomalaisen ”rodun” geneettistä ylivertaisuutta, todella mahtiponttisilla teorioilla muinaisista sivilisaatioista.
Syy siihen, miksi jotkut näkivat tarpeen todistaa suomalaisten olevan sivistynyt ”herrakansa” oli se, että monilla euroopan mailla oli suuria ja muinaisia korkeakulttuureja, mutta samaan aikaan suomalaiset vaikuttivat olevan sivistymätöntä metsäkansaa, joka eli kahden imperiumin puristuksessa. Tietenkin tämä ”vääryys” piti korjata ja alettiin tehdä arkeologisia kaivauksia, mutta mitään suuria monumentteja ei löytynyt, vaikutti siltä, että olimme tosiaan historiaton metsäkansa ja kielitiede ja antropologia alkoivat ahdistavasti osoittaa, että emme ole edes sukua länsieurooppalaisiin, saati sitten geneettisesti yhdenmukainen kansa.
Joillekkin ”kansallinen häpeä” oli niin suuri, että oli parempi uskoa, että Troijan taistelu käytiin Kokkolassa, kuin hyväksyä faktat.
Folkloristiikan opiskelijana kansankulttuuri, erityisesti suomalainen kansankulttuuri on tuttu, joten kirjassa vilisi monta tuttua käsitettä ja alan tunnettuja tutkijoita, mutta omalle opiskelulle hyödyllisintä olivat kirjassa esiintyvät pitkät keskustelut tieteenfilosofiasta. Mikä on oikea tiede? Missä vedetään raja tieteen ja näennäistieteen välillä? Opin, että raja ei olekkaan niin selvä, kuin YouTube-videoissa annetaan ymmärtää. Humanistisissa tieteissä ei voi käyttää samoja mittausmenetelmiä kuin luonnontieteissä, joten rajat ovat häilyvempiä, mutta niitä on. kirjassa näitä rajoja käydään läpi aika estensiivisesti, jotta lukijalle tulisi selväksi, miksi nämä hullut teoriat suomalaisten muinaisista seikkailuista ovat näennaistiedettä ja asiaan ei liity se, että ne ovat ”vain” teorioita.

kirjassa esitetyt näennäistieorioissa suomalaiset ovat aina valkoisia ja ovat suurimmaksi osaksi joko tulleet Israelin ”kadoneesta heimosta”, Javan saaresta, tai ovat kosmisesta katastrofista selviytyneitä atlantilaisia, jotka menettivät suuren imperiuminsa, mutta selviytyivät kehittyneen plasmakentän ansiosta. Tietenkin hypoteeseissa korostetaan, että emme ole ruotsalaisia tai venäläisiä, koska ensimmäiset olivat imeperialistisia valloittajia ja jälkimmäiset ”barbaarisia ali-ihmisiä” ja syy siihen miksi ei löydy, mitään todisteitä siihen, että suomalaiset rakensivat Egyptin pyramidit tai Pohjoismaisen kuningaskunnan, on se, että ruotsalaiset ”tuhosivat kaikki todisteet”

Tietenkin tämä rasisitinen konnotaatio on niin voimakas näissä tutkijoissa, että sille omistettiin kokonainen kappale nimeltä ”Suur-Suomen rakentajista nettinatseihin”, jossa käydään Himmlerin Natsi-Saksan Ahnenerbe-instituutin inspiroimaa kotimaista sekoilua ja miten jotkut nykyiset maahanmuuttokriittiset politiikot ja suomalaiset uusnatsijärjestöt uskovat näihin ”mahtikansa” teorioihin ja levittävät niitä netin pimeissä syövereissä.

Suosittelen kaikille tätä kirjaa, erityisesti niille, jotka luulevat, että jo propagandasta puhuminen on propagandan levittämistä, koska tässä kirjassa on työkalut, miten erottaa fakta propagandasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s