Luonnollisen valitsijan manifesti

Pekka-Eric Auvisen ”Luonnollisen valitsijan manifesti” on Jokelan terroristin taakse jättämä manifesti. Kutsun Auvista terroristiksi, koska hänen manifestinsa ja tekonsa olivat selkeästi poliittisia.

20170408_203052

Manifestissa Auvinen valittaa, että nykyinen demokratia on vain harha, jolla orjuutetaan massat ja syy on massojen, jotka hänen kertomansa mukaan ”sallivat” oman orjuuttamisensa. Auvinen ei usko, että suurin osa ihmisistä ansaitsee elää, vaan hän uskoo sosiaalidarwinistiseen teoriaan, johon on sekoitettu anarkismia, Nietzscheä ja fasismia. Auvisen maailmankatsomuksen mukaan demokratia, ideologiat, uskonnot ja lait ovat suojeleet ”geneettisesti epäkelpoja yksilöitä”, jotka ovat nyt lisääntyneet kriittiseen massaan. Tämä kriittinen massa ”heikkoälyisiä robotteja” on edesauttanut ihmiskunnan taantumiseen ja totalitarististen järjestelmien nousuun. Kirjailijan mukaan nämä ihmiset tulisi hävittää tai orjuuttaa, jotta kunnon ”jumalarotuun” kuuluvat voivat hallita maailmaa ja viedä ihmiskunta sen ansaitsemaan korkeuteen. Eli Auvinen kirjoitti todella rankaa tekstiä, mitä kuvittelisi jonkin 80-luvun karikatyyrinatsin kirjoittavan. Mutta Auvista ei voi suoraan natsiksi kategorioida, koska biologinen tai kulttuurinen ”rotu” retoriikka puuttuu. Siinä mielessä Auvinen oli tasa-arvoinen sosiaalidarwinistinen paskiainen.

En tiedä johtuuko se siitä, että muistan uutisissa Jokelan koulusurmat vai onko teksti tosiaan näin voimakasta, mutta ihoni meni kananlihalle. En ole koskaan lukenut yhtä kylmää ja täynä vihaa olevaa tekstiä kuin tämä. Vaikka olen lukenut kommunistien ja natsien manifesteja, niin tämä voittaa ne kaikki. Auvinen vaikuttaa todellakin uskovan omaan maailmankatsomukseen, joka kuten kaikki ääri-ideologiat, on ristiriitainen. Avinen puhuu vuorostaan siitä, miten yksilöjen on ajateltava itsenäisesti ja taisteltava elämästään ja oikeudesta olla olemasa kuin luonnon eläimet, mutta samaan aikaan siitä, miten suurin osa ihmiskunnasta on orjuutettava palvelemaan ”ylempirotuisia” ihmisiä. Auvinen uskoo, että itsenäisesti ajattelvat ihmiset, kuten hän kokevat olevansa eri ”rotua” kun muut ihmiset.

Ristiriitaisuudet kasvavat manifestin mittaan. Alussa Auvinen puolustaa joittenkin ihmisten oikeutta elää, mutta lopulta päätyy siihen johtopäätökseen, että ihmiskunnan kärsimykset ovat niin suuria, että lajin sukupuutto on ainoa ratkaisu. Mutta tekstistä näkee selvästi, että terroristilla ei ollut kaikki kotona. Kiinnitin erityisesti huomiota tähän lauseeseen, joka pani minut melkein säälimään kirjoittajaa:

”Viha, se on asia jota olen täynnä ja rakastan sitä. Se on yksi ainoista asioista jota rakastan. Jokin aika sitten uskoin ihmisyyteen ja halusin elää pitkän ja onnellisen elämän… mutta sitten heräsin. Aloin ajatella kaikkea syvemmin ja tiedostin asioita. Mutta eksistentiaalinen pohtiminen ei ollut helppoa… se, kuinka paljon tiedostan asioita, on tehnyt minut onnettomaksi, turhautuneeksi ja vihaiseksi. En vain voi olla onnellinen tässä yhteiskunnassa tai todellisuudessa, jossa elän.”

Virkkeestä näkee selvästi, että Auvinen tarvitsi apua. Vaikka itsekin poden maailmantuskaa ja minuakin on koulukiusattu, niin silti en koskaan vajonnut niin syvälle, että tuntisin vain vihaa tai haluttomuutta elää. On kuitenkin mielenkiintoista, että hän on kirjoittanut selkeän poliittisen manifestin, joka muistuttaa todella paljon Unabomberin manifestia. Ainoa ero on, että Auvista ei motivoinut huoli ympäristöstä, vaan ainoastaan ihmisviha. Missään hän ei selitä, miksi ihmiskunta pitäisi hävittää, vaan ainoastaan selittää, että se on ”pilaantunut”. Auvinen myöntää, että ”herättyään” hän tuntee olevansa kuin ”jumala”, joka päättää muitten puolesta heidän ja itsensä kohtalon. Hän kutsuukin itseään ”Luonnolliseksi valitsijaksi”. Eli Jokelan koulusurmaaja uskoi, että hän oli itse luonnonvalinta.

Kuten voitte huomata, niin nuorella miehellä oli suuruuden hulluja visioita, jotka ovat inhottavia ja samaan aikaan kiehtovia. Terroristi puhuu siitä, miten elämässä ei ole oikeastaan mitään tarkoitusta, että olemme vain evoluution luomia lihakoneistoja. Tämän vuoksi ainoa tapa osoittaa olevansa vapaa järjestelmästä ja itse todellisuudesta on tappaa itsensä ja mahdollisimman monta ”heikoksi” koettuja yksilöitä. Vaikka Auvisen visio on ateistinen, niin hän kutsuu itseään jumalaksi. Varmaan hän tarkoitti vertauskuvallista jumalaa, eli itse todellisuutta hallitsevaa entiteettiä, mutta silti melko ristiriitaista.

Manifestin lopussa Auvinen vakuuttaa, että hän ei ollut hullu tai, että joku kulttuurituote olisi vaikuttanut hänen mieleensä. Hän kokee, että hän tutki maailman faktoja ja päätyi siihen johtopäätökseen, että massamurha on paras ratkaisu. Tämän takia luen poliittisten ääriliikkeitten manifesteja. Miksi joku voi nykyisessä informaatioaikakaudessa tarkastella maailman faktoja ja päätyä siihen johtopäätökseen, että brutaali väkivalta viattomia ihmisiä kohtaan on ainoa ratkaisu? Ehkä en saa koskaan selville. Mutta tuli mieleen, että jos Auvinen olisi elännyt nykyään, niin olisiko hän kääntynyt salafistiseen islamiin ja liittynyt Isikseen? Olisiko Auvinen yksi niistä Syyrian aavikolla päitä katkaiseva jihadisti vai olisko hän ajanut rekan ihmisjoukkoon? Vai olisiko hän liittynyt SVL:ään tai omaksunut vastajihadismin ja surmannut joukon vasemmistonuoria, kuten Breivik? Ainakin Auvisen manifesti osoittaa, että ihminen ei tarvitse omaksua edes vakiintunutta ideologiaa toteuttaakseen massamurhan. On vain oltava tarpeeksi epätoivoinen ja täynä vihaa painaakseen liipaisinta.

En suosittele kenellekkään tätä manifestia. On olemassa poliittisia aatteita, jotka ajavat ihmisten itsenäistä ajattelua ja toimintaa, mutta joihin ihmisviha ei kuulu. Mielummin suosittelen Bakunia ja Rothbardia kuin Auvista.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s